Gisteren in Maastricht: winkelstraten propvol woedende pro-pieters

The ugly face of racism, gisteren in Maastricht.

Twee ervaringsverhalen van activisten die gisteren aanwezig waren bij het KOZP-protest in Maastricht, dat werd aangevallen door een enorme meute racisten. Beide verhalen werden eerder gepubliceerd op de Facebook-pagina “We Promise”. Vanwege de dreiging blijven de auteurs anoniem.

Het eerste verhaal

Even over gisteren…

Gisteren heb ik samen met honderd vrienden stukken stoeptegel, volle blikjes, eieren en vuurwerk moeten ontwijken.

De ons toegezegde locatie werd op het allerlaatste moment geannuleerd omdat ondanks de legermacht aan gemobiliseerde politie deze onze veiligheid daar niet kon waarborgen.

Belemmerd in het gebruikmaken van onze grondrechten. Zoals zo vaak gebeurt als we vreedzaam onze stem willen laten horen. Weggejaagd onder de druk van duizend schuimbekkende hooligans, racisten.

Met ongeveer honderd vreedzame KOZP-demonstranten stonden we vervolgens weggemoffeld op de nieuwe locatie. Keurig opgesteld op 1,5 meter op de met krijt afgetekende kruisjes, mondkapjes op en met gedesinfecteerde handen startten we ons vreedzaam protest.

Na nog geen tien minuten verzamelden zich duizend (in de media worden het tegendemonstranten genoemd) WIT-hete, schuimbekkende en zeer agressieve (vooral) mannen. Deze omsingelden ons waardoor we door linies van agenten en ME-ers veilig gehouden moesten worden.

Dat bleek niet genoeg. Al heel snel probeerde de razende menigte door de linie heen te breken. De politie schaalde op met nog meer ME, bereden politie en politie met honden.

De politie voerde diverse malen charges uit om de menigte op afstand te houden.

Na vijftig minuten was het niet langer verantwoord. Ondanks de coronarichtlijnen (waar we ons zo keurig aan hadden gehouden de hele middag) werden we door de politie met honderd in een stadsbus gepropt en afgevoerd naar een safe space. Wederom op de vlucht omdat het gebruikmaken van onze grondwet andermaal onmogelijk werd gemaakt.

Na anderhalf uur werd het veilig genoeg geacht om met bussen naar veilige plekken te worden gebracht om huiswaarts te keren.

Als witte man met een hypotheek en een goede baan ontmoet ik deze haat alleen in de maand november. De rest van het jaar kan ik me gewoon soepel door de wereld begeven en heb ik alle kansen en mogelijkheden mijn leventje zonder al te veel zorgen te leiden.

Eens te meer, na zo’n dag als gisteren, besef ik dat ik (maar een glimp) heb mogen ervaren van hoe dat voor mijn zwarte vrienden en mijn vrienden van kleur moet zijn om het leven te leiden in een land waar racisme zo diepgeworteld is.

Diep teleurgesteld over de lauwe reacties van de autoriteiten en politici. Diep teleurgesteld ook door de media die met hun berichtgeving geen recht doen aan wat er werkelijk gebeurde op 15 november 2020 in Maastricht.

Ik heb de koppen van de artikelen van verschillende media voor hen herschreven zodat ze de werkelijkheid meer benaderen.

Nu.nl: agent raakt gewond bij KOZP-demonstratie Maastricht -> Poging tot zware mishandeling agent door racist in Maastricht.

NRC: ME grijpt in bij demonstratie Kick Out Zwarte Piet in Maastricht -> ME grijpt in bij demonstratie Pro-Pieten in Maastricht

KOZP-demonstratie Maastricht loopt uit de hand: ME grijpt in -> Vreedzaam protest KOZP belaagd en aangevallen door hooligans: ME grijpt in

Rtlnieuws: ME grijpt in bij Zwarte Piet-demonstratie op Vrijthof -> ME beschermt vreedzame demonstranten bij hun vlucht voor gewelddadige racisten op Vrijthof die hen hun grondrechten afnamen.

De Limburger: Vijf arrestaties en een gewonde agent bij Zwarte Piet-demonstratie -> Vijf extreem gewelddadige hooligans gearresteerd en een agent met vuurwerk aangevallen bij Pro-Piet demonstratie.

Tweede verhaal

The day after…

Een dagje naar Maastricht om met ongeveer 75 dappere strijders onze stem te laten horen tegen Zwarte Piet, het meest zichtbare symbool van institutioneel racisme.

Wat een ervaring. Wat een haat!

Inmiddels heeft heel Nederland in de media gezien hoe wij zijn belaagd door honderden “tegendemonstranten” oftewel enorme groepen woedende, agressieve relschoppers. Het is heftig om ons te realiseren dat dit de mensen zijn die om ons heen wonen, onze buren en collega’s. Deze agressievelingen hebben er mede voor gezorgd dat de KOZP-demo in Maastricht veel landelijke aandacht kreeg.

Eenmaal aangekomen op het Mosae Forum, de locatie die werd aangewezen nadat het Vrijthof niet veilig bleek, werden wij daar al snel omringd door hooligans, maar vergis je niet, ook winkelend publiek sloot zich massaal aan, die zich rijen dik om ons heen verzamelden. De politie greep snel in en wist te verhinderen dat ze dicht bij ons konden komen.

Het waren er honderden. Van alle kanten. De winkelstraten om ons heen stonden propvol met woedende pro-pieters. Vrouwen en mannen. Sommigen hadden hun kinderen bij zich. De sfeer was extreem dreigend. Toen ze begonnen te gooien met glas, stenen, eieren en vuurwerk, werden ze door de ME met paarden achteruit gedreven.

Maar wij bleven staan! 💪🏼💪🏾💪🏿

ME met schilden, paarden en honden vormden een cordon om ons heen. Het was heftig. De politie heeft zich een uur laten aanvallen door een razende menigte, om ons recht op demonstratie te faciliteren en te beschermen. Het was heftig om te zien wat wij teweeg brachten in Maastricht. Dit is wat er in Limburg gebeurt als je racisme aankaart. Beangstigend.

Pers en andere media konden ons niet bereiken. We stonden onze boodschap uit te dragen omringd door een muur van zware beveiliging. Alle beelden en verslaggeving draaiden om de “tegendemonstranten”.

Daarom bij deze een dikke, vette shoutout naar alle strijders die er gisteren waren. 🔥

Voor onze veiligheid ga ik jullie niet taggen. You know who you are! ❤️

Shoutout naar de demonstranten waarvan er velen in deze regio wonen, die in Zuid-Limburg wonen waar het je onmogelijk wordt gemaakt je stem te laten horen tegen racisme. Waar je mond gesnoerd wordt, waar je je baan verliest of waar je bekogeld wordt met vuurwerk en stenen als je je uitspreekt tegen racisme!

Er waren demonstranten bij uit andere delen van Nederland, uit Brabant, Zeeland, Zuid-Holland die geschokt waren door de agressie en het racisme waar ze in Zuid-Limburg mee werden geconfronteerd.

Bedankt dat jullie er waren.

Dit is een strijd van ons allemaal. 🙏🏾

Jullie zijn waar het om gaat! Niet de agressievelingen waar elke spotlight nu op gezet wordt. Jullie, de helden die geschiedenis hebben geschreven in Maastricht. Degenen die dit geweld hebben getrotseerd om je in te zetten voor een gelijkwaardige en racismevrije samenleving.

Zo veel liefde voor jullie! ❤️

Ik ben blij en dankbaar dat we daar samen hebben gestaan. Dat wij onze stem hebben laten horen!

De dreigingen zijn voor een aantal demonstranten nog niet voorbij. Er worden dreigementen naar inboxen gestuurd, er worden persoonlijke gegevens van demonstranten gedeeld. Diep respect voor iedereen die dit samen met ons is aangegaan. We did this together! ❤️

Zwarte Piet IS racisme! We zijn er klaar mee! Ook in Limburg. Het is genoeg geweest. De discussie is voorbij. Nu is het tijd dat een ieder zijn verantwoordelijkheid neemt!

Burgemeesters, gemeenteraden en intochtcomitees in Limburg: wij blijven komen. We blijven actievoeren, we blijven demonstreren en we blijven in dialoog gaan!

Mensen die massaal selfies stonden te maken tijdens de BLM-demo’s. We need you! Racisme stopt niet bij Zwarte Piet.

Dit gaat verder. Zwarte Piet is een symptoom van institutioneel racisme. Dit gaat over witte superioriteit, dit gaat over een systeem dat is gebouwd om zwarte levens stelselmatig minderwaardig te behandelen. We are done with that!

Enough is enough.

Weg met Zwarte Piet!!

Weg met racisme!!

Weg met racisten!!

Next up: Venlo!!

✊🏻✊🏼✊🏽✊🏾✊🏿

🔥🔥🔥🔥

#2020zwartepietvrij #feestvooriederkind #kickoutzwartepiet #zwartepietisracisme #zwartepiethoortniet #zwartepietkanniet #zwartepietmagniet