Groeiend aantal krijtacties voor solidariteit en 14 euro minimumloon (fotoreportage)

Actievoerders van de campagne #voor14 hebben de afgelopen week in diverse steden via straatkrijten solidariteit betuigd met werkers in de vitale beroepen. Postbezorgers, schoonmakers, zorgmedewerkers, vakkenvullers en zoveel anderen moeten gewoon doorwerken tijdens de coronacrisis, maar worden veelal afgescheept met een hongerloontje. Het wordt tijd dat het geld ook eens hun kant op rolt, want van applaus alleen kunnen ze geen boodschappen doen! Daarom moet het minimumloon zo snel mogelijk omhoog naar tenminste 14 euro.

Op 1 april krijtten teams van #Leidenvoor14 leuzen voor een hoger minimumloon voor vakkenvullers en andere medewerkers op de stoep bij de supermarkten Albert Heijn en Plus. De actie bij Albert Heijn kreeg landelijk aandacht nadat een manager van de gierige grootgrutter een geshopte foto van de actie op Facebook plakte. Na deze eerste twee acties zijn ook actievoerders in Den Haag, Heerlen, Nijmegen en ook weer in Leiden de straat op gegaan met een tas vol krijt. Hieronder een fotoreportage van die acties.

Actievoeren kan ook in deze tijden van crisis, mits in heel kleine groepjes (2 à 3 personen) waarbij iedereen op veilige afstand van elkaar blijft. Juist ook nu moeten we solidariteit tonen en laten zien dat we een eerlijker wereld willen! Het is belangrijk dat we ons blijven organiseren en kracht opbouwen, want het mag niet bij woorden blijven.

Ga je ook krijten? Stuur je dan je foto’s ook naar Doorbraak (mail: doorbraak@doorbraak.eu) of #Leidenvoor14 op Facebook?

Teken ook de petitie voor de vitale beroepen.

Eric Krebbers

Den Haag (zaterdag 4 april)

Zaterdag 4 april vanaf 19:00 uur hebben drie actievoerders van Den Haag voor 14 leuzen gekrijt bij de bezoekersingang van het HMC Westeinde ziekenhuis.
De tekst: “Zorgwerkers bedankt – minimumloon naar 14” en natuurlijk “#voor14”. De actievoerders kregen positieve reacties van de bezoekers van het ziekenhuis en van een beveiliger.
Daarna hebben ze ook een bezoekje gebracht aan de Voedselbank aan de Zoutkeetsingel.
Daar schreven ze: “Je verdient beter! Minimumloon naar 14 euro!”, aangevuld met “#voor14” en “www.voor14.nl”

Den Haag (zondag 5 april)

Rond 14:00 uur gingen drie actievoerders krijten bij de Albert Heijn op het Lorentzplein.
Het resultaat: “❤️Vakkenvullers verdienen beter! Minimumloon naar 14 euro!”, aangevuld met “#samenvoor14” en “www.voor14.nl”.

Heerlen (donderdag 9 april)

Tekst op het busstation: “Heerlen ❤️ chauffeurs. #onzehelden”. (foto via Cynthia Smeets)
Teksten bij de Jumbo: “Supermarkthelden bedankt! Minimumloon moet omhoog” en #onzehelden en natuurlijk #voor14. (foto via Cynthia Smeets)

Leiden (donderdag 9 april)

Bij het postverdeelcentrum aan de Admiraal Helfrichweg en de brievenbus daar om de hoek schreven actievoerders van #Leidenvoor14 aan het begin van de avond deze teksten. “Postbodes zijn top – minimumloon 14 euro” en “#voor14” en “#pepchalk”. De twee actievoerders maken het chalkpower-gebaar met een krijtje in de hand…. 🤣 Let ook op de plastic tas die er met opzet bij geplaatst werd als knipoog naar de fotoshoppende Albert Heijn-manager.
“We ❤️ postbodes” en “www.voor14.nl”
Een ander team was ondertussen actief op winkelcentrum De Kopermolen, waar ze deze tekst krijtten: “Wij ❤️ postbodes – € 14 minimumloon” bij de bloemenwinkel.
En iets later deze bij de ingang van Albert Heijn: “Belangrijk werk – eerlijke beloning – € 14 minimumloon”

Nijmegen (vrijdag 10 april)

Actievoerders van #Nijmegenvoo14 kregen zelfs bloemen van het Albert Heijn-personeel terwijl ze aan het krijten waren.
Mooi resultaat: “Winkelpersoneel bedankt ❤️. Minimumloon naar € 14” en natuurlijk ook weer “#pepchalk” en “#voor14”.
Daarna ging het team ook nog naar Coop. Daar schreven ze: “Winkelpersoneel bedankt. Minimumloon naar € 14” en “www.voor14.nl” en “#pepchalk”.

Den Haag (zaterdag 11 april)

Deze prachtige tekst werd door #DenHaagvoor14 gekrijt op de Valkenboslaan: “#samenvoor14 post schoonmaak zorg supermarkt horeca medewerkers super bedankt minimumloon naar 14 euro “#pepchalk voor14.nl denhaagvoor14”