Gronings logo.

Gronings logo.

“Veel belangstelling voor bijstand op maat”, meldt de gemeente Groningen op 6 november op haar website. “Het grote aantal aanmeldingen is voor mij een bevestiging dat veel bijstandsgerechtigden dezelfde overtuiging hebben dat het ook anders kan binnen de bijstandswet”, aldus GroenLinks-wethouder Sociale Zaken Mattias Gijsbertsen, die wil dat alle elementen van zijn beleid werken als vliegwielen. Hij wil ons wijs maken dat zijn nieuwste plannen aanslaan. Maar hoezo “veel” bijstandsgerechtigden?

Maar liefst negenduizend mensen met een bijstandsuitkering zijn uitgenodigd om mee te doen aan zijn onderzoek. Slechts 850 daarvan hebben zich aangemeld, volgens de gemeente. Dat betekent dat 8150 bijstandsgerechtigden weinig tot niets zien in het zoveelste experiment “hoe draag ik bij aan de totale afbraak van het uitkeringenstelsel en hoe verdraag ik mijn toenemende bestaansonzekerheid in tijden van neo-liberaal kapitalisme en extreem-rechtse machthebbers”. Eat that, mister vliegwiel Gijsbertsen!

“Het experiment past in de lijn van andere initiatieven van de gemeente, zoals parttime ondernemen in de bijstand en Kansen in Kaart. Hiermee worden bijstandsgerechtigden beter ondersteund richting werk, participatie en welzijn. Vertrouwen en een positieve benadering staan daarbij centraal”, gaat het gemeentelijke berichtje verder. Hoe durven Groningse beleidsmakers en uitvoerders termen als “vertrouwen” en “een positieve benadering” nog in de mond te nemen?! Het screenings- en activeringsproject “Kansen in Kaart” (3) is niet langer vrijwillig sinds ook daarvoor de interesse gering bleek. Deelname is verplicht gemaakt. Bijstandsgerechtigden die zich niet meer door Gijsbertsen en zijn personeel willen laten activeren, staat een vette sanctie te wachten. Dus hoezo “vertrouwen” en “een positieve benadering”?

En hoezo ondersteuning “richting werk”? Welk werk? Flextensie misschien? Gijsbertsen zal binnenkort wel even enthousiast gaan berichten over die uitbuitconstructie, die ook alweer bijna een jaar draait in Groningen, en waarbij bijstandsgerechtigden zonder loon of arbeidsrechten tijdelijk conform de dwangarbeidregels ‘vrijwillig’ te werk worden gesteld bij reguliere bedrijven. Binnenkort wordt daar een intern evaluatierapportje over geschreven. En als de resultaten goed zijn, voor de wethouder, dan zal hij daar ook wel victorie over kraaien. En mochten de resultaten tegenvallen, ook dan zal ie wel kraaien, alleen valser, net als over Bijstand op Maat.

Puk Pent


 1. de dienst # 1 
  7 maanden geleden

  Opmerkelijk dat er zo weinig animo is voor de enkelband. U mag zelfs de kleur kiezen, er is keus uit meerdere. U wilt geen enkelband, zegt u. Dan valt u automatisch in de categorie digitale enkelband. U blieft ook geen digitale enkelband? Tja, die optie staat niet op het formulier. En zonder formulier hebt u geen recht op inkomen. Helaas.

 2. Anoniem # 2 
  7 maanden geleden

  ” Waarom ben je zo boos ? ” Stel dat een ambtenaar van de sociale dienst je dat vraagt. De eerste keer dat je zo iets word gevraagd ! Het was immers altijd een ambtenaar die zei niet in discussie te gaan en dat op barse toon. Waarna het ( telefoon ) gesprek door die ambtenaar werd beeindigd. Het zal wel een verhoor zijn pas op voor je het weet loop je leeg en alles word tegen je gebruikt als machteloze Bijstander. Verschillende werelden verschillende planeten .
  And the two will never meet. Uitgaande van dat gegeven blijf je dan proberen aansluiting te vinden bij die ” andere planeet ” ? Voor dat je het weet ben je oud en grijs je hele leven is je voorgehouden dat je niet ” participeert ” en je wilde ZO graag trajektje zus omscholing zo. Tsja jij ik wij hadden het niet we hebben het niet gehaald in deze de mens is de mens een wolf nietsamenleving. Ik stel vind desnoods opnieuw het wiel uit en doe niet meer mee aan die ellende van de gevestigde orde. Hoe moeilijk dat ook is. Al is het maar om te beginnen een sticker plakken met tekst ZWARTE PIET IS RACISME. Want alleen begin je weinig zoek dan ook gelijkgestemden.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*