Screenshot uit het duistere filmpje van de Friesin.

Screenshot uit het duistere filmpje van de Friezin.

Gisteren stuurde een boze Friezin een opruiend filmpje de wereld in waarin ze opriep om de anti-racisten die morgen in Dokkum willen gaan protesteren tegen Zwarte Piet vooraf op de weg te gaan tegenhouden. Om olie op het racistische vuur te gooien interviewde Wierd Duk haar meteen voor De Telegraaf. Daarop keerde een deel van de woede van blackface-fans zich op Twitter tegen Doorbraak en vooral tegen Mitchell Esajas van New Urban Collective, die het Dokkumse protest mede organiseert. Later op de avond werd het tegenprotest van de pietofielen alweer verboden en verwijderde een aantal van de opgefokte pietofielen hun tweets snel weer. Hier een bloemlezing van onze reacties op hun (er steeds onder geplakte) woedende tweets.
Eric Krebbers


 1. nexus m. # 1 
  8 maanden geleden

  Leuk dat er de tweetreeks met een typisch racistisch-discriminirend tweet wordt afgerond.
  Zodra de racistische haters geen argumenten meer hebben, net als deze “Bismark” (what’s in a typical neo-nazi nickname), gaan ze roepen dat je vertrekken moet – simpelweg omdat dit de oorspronkelijke kern is van de neo-nazi ideologie.

  Toen de NVU met de toestemming van de Politie door het Achterhoek liep – riepen ze vooral leuzen dat de buitenlanders moeten vertrekken. Tegenwoordig zien ze het natuurlijk breder – iedereen die hun verwerpelijke ideologie, inclusief hun racistisch fetisj Zwarte Piet niet na-aapt, zou moeten vertrekken.

  Dergelijke confrontaties brengen de werkelijke kern van ultrarechts aan het licht, ook de ware kern van dergelijke ondernemers als de ultrarechtse mevrouw uit het facebook-filmpje.

 2. secretaris PEL # 2 
  8 maanden geleden

  Wat kwam het Marga Waanders (burgemeester van Dokkum en vroeger PvdA-wethouder in Leeuwarden, daar ook wel bekend als Marga Waanzin) goed uit, die blokkade door een zooitje scum van de snelweg. Eerst moest ze de demo-vergunning noodgedwongen wel verlenen, nu kon ze daar (ze is per slot hoofd van de politie) prachtig af dank zij de wegblokkeerders. Want toen kon zgn. de politie de demonstranten niet meer beschermen. Nee, stel je voor zeg: bescherming is selectief, dat weet toch iedereen?! Zoals te verwachten viel in rechts-reactionair Friesland gingen die lieden vrijuit (moet je kijken wat er zou gebeuren als je de stoomboot van Sinterklaas met een schip zou blokkeren…) gaan de wegblokkeerders vrijuit en kon onder het mom van veiligheid de demo alsnog mooi verboden worden. Het scum wat daar wat stond te zwaaien met hun Friese vlag is van hetzelfde kaliber als de Fries-nationalisten die in 1944 nog bij het Rode Klif met het handje geheven stond.
  Je kunt het hebben over de vraag of zwarte piet het beste aanknopingspunt biedt om racisme te bestrijden, die vrijheid van meningsuiting heb je en daarover kunnen meningen verdeeld zijn, maar dat eenzijdig het demonstratierecht weer eens tot een farce werd gemaakt en dat dit gewoon bereikt kon worden door de dreiging met geweld (want wat hadden de wegblokkeerders graag willen knokken, het straalde er gewoon van af) is het zoveelste teken aan de wand van Nederland in de herfst. (op persoonlijke titel)

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*