Bonifatius

Bonifatius

Vandaag kregen we dit artikel opgestuurd door een Friese auteur die gezien alle ophef in die provincie rond het protest tegen Zwarte Piet in Dokkum liever anoniem blijft. “Vooral na het filmpje van mevrouw Douwes zou ik heel graag willen dat jullie dit stuk zouden kunnen plaatsen. Dit om een ander Fries geluid te laten horen. Juist wij Friezen zouden historisch gezien achter de anti-racismebeweging moeten staan”, schrijft hij. Daar zijn we het helemaal mee eens.

Komende zaterdag vindt in Dokkum de nationale intocht van Sinterklaas plaats. Dit is voor Friezen een historisch beladen plaats. Nabij Dokkum werd op 5 juni 754 de katholieke bisschop Bonifatius gedood toen hij heidense Friezen probeerde te bekeren. De Friezen werden alsnog bekeerd, kloosters werden gesticht en Bonifatius werd heilig verklaard. Een onomkeerbaar proces, Geert Wilders beroept zich graag op de joods-christelijke traditie, in Friesland was echter al een rijke traditie met schrift en cultuur lang voor de eerste christelijke missionaris kwam.

Wat echter ook vaak vergeten wordt, is dat Bonifatius de mensen bekeerde met het zwaard op de keel. Ook in 754 kwam hij met een flink gewapend gezelschap. Op zijn tocht verwoestte hij tempels en beelden. Hij was er niet alleen om de Friezen te bekeren, maar ook om de invloedssfeer van de kerk in Rome uit te breiden. En om de politieke en economische macht van zijn beschermers, de Franken, uit te breiden. In zekere zin was hij een imperialist avant la lettre.

Mede onder het excuus van het bekeren van heidenen werden tijdens de koloniale expansie door West-Europese landen miljoenen mensen overal in Amerika, Afrika en Azië onderdrukt, afgeslacht en tot slaaf gemaakt. Bestaande beschavingen werden verwoest en mensen werden gedwongen zich te bekeren. En vooral in Afrika werden miljoenen mensen tot slaaf gemaakt en ontheemd.

Nu 1263 jaar na de dood van Bonifatius komt er weer een “bisschop” naar Dokkum. Sint-Nicolaas komt het land in met zijn knechten met waarschijnlijke zwarte en bonte kleuren. Een overduidelijke racistische karikatuur uit een prentenboekje uit een tijd dat in de overzeese gebieden van Nederland nog duizenden zwarte mensen als slaven zwoegden. Voor veel zwarte kinderen of kinderen van kleur, nakomelingen van deze slaven, die net zo goed als Friezen ook Nederlanders zijn, is dit racistisch stereotype kwetsend. Enfin, hier is genoeg over gediscussieerd.

Toen in Suriname de slaven hun ketenen afwierpen, zwoegden onder het juk van hetzelfde kapitaal duizenden Friezen als landarbeider of in het veen. Vanuit het verzet hiervan is de Nederlandse anarchistische en socialistische beweging ontstaan met Domela Nieuwenhuis en Pieter Jelles Troelstra als voornaamste aanvoerders. Hun erfenis mag dan in Den Haag de laatste jaren zijn verkwanseld, onze solidariteit zou moeten liggen bij de mensen voor wie Zwarte Piet vervelend is.

Tevens heeft Friesland al tientallen jaren culturele uitwisselingsverbanden met landen en regio’s als Bretagne, Baskenland, Ierland, Macedonië en Wales. Plaatsen waar cultuur en taal jarenlang onderdrukt zijn door de dominante macht of waar dit nog steeds gebeurt. Ook de Friese taal en cultuur zijn na de komst van Bonifatius eeuwenlang onderdrukt en gedecimeerd tot wat het ooit was. Er is voor zover ik weet nooit de directe link geweest met de anti-apartheids- en anti-racismebeweging, zoals dat in Noord-Ierland of Baskenland wel het geval is. Toch zou voor ons Friezen de symphathie moeten liggen bij de onderdrukte cultuur en bij de anti-racismebeweging. En hoewel het Sinterklaas“feest” oude heidense elementen bevat, heeft het in de huidige vorm daar weinig mee te maken.

Sybrand Buma en Halbe Zijlstra zitten voor tv waarschijnlijk te glunderen van trots bij de intocht van de Sint in Dokkum, maar om Domela te citeren: hier liggen de doden en liegen de levenden. “leaver dea as sleaf” is een bekende Friese uitdrukking. Friezen met enig historisch besef staan komende zaterdag dan ook solidair met onze broeders en zusters die strijden voor de afschaffing van Zwarte Piet. Hopelijk bereidt de aanpassing van Piet in de grote steden zich de komende jaar uit tot Friesland. Friesland heeft een lange rijke culturele traditie en als de Hollandse Zwarte Piet een ander kleurtje krijgt, dan zou ons dat niet zoveel moeten uitmaken.


 1. Anoniem # 1 
  8 maanden geleden

  Nieuwe feesten die iedereen passen zijn nodig. Dit is geen nieuw thema voor Links . Bijv. uit het strijdlied De Inernationale :

  DE INTERNATIONALE

  Ontwaakt, ontwaakt verworpen der aarde!
  Ontwaakt, verdoemde in hongers sfeer!
  Reedlijk willen stroomt over de aarde
  En die stroom rijst al meer en meer.

  Sterft, gij oude vormen en gedachten!

  Slaafgeboornen,ontwaakt,ontwaakt!
  De wereld steunt op nieuwe krachten,
  Begeerte heeft ons aangeraakt!

  https://nos.nl/artikel/2203385-sinterklaas-op-weg-naar-dokkum-betogers-houden-activisten-tegen.html
  Nieuwe feesten ook voor bange mensen dus die pro pieten die in door hun irrationele en misdadige gedrag nu
  zelfs mensen levens in de waagschaal stellen. Ik heb wat stickers ZWARTE PIET IS RASCISME stickers geplakt in mijn woonomgeving. Op het voetgangers licht t.o. de Kringloop winkel zag ik iedere keer als ik daar kwam en ik kom er vaak een stukje van de sticker afgekrabbeld. Angst voor verandering. Neederland is al lang niet ” wit ” meer er leven nu vele culturen en Zwarte Piet bind ons niet. Nieuwe feesten kortom.

 2. Anoniem # 2 
  8 maanden geleden

  Het tegenhouden van de bussen met anti rascisme activisten op weg naar Dokkum vandaag 18 11 2017 en de verdere ontwikkelingen na de blokkade door extreem rechtse fanatiekelingen doet me te veel denken aan :
  https://en.wikipedia.org/wiki/Murders_of_Chaney,_Goodman,_and_Schwerner
  Hoe ver moet het komen moet het komen tot daadwerkelijke doden onder anti rascisten ? De burgemeester van Dokkum geeft rechtse fanatici de mogelijkheid aanslagen te plegen op vreedzame anti rascisten is mijn stelling door verbieden demo door anti rascisten. Na eerst toestemming te hebben gegeven. Het is in ieder geval een capitulatie van de lokale overheid voor extreem Rechts geweld.
  https://www.youtube.com/watch?v=W5QmfT1Zpbc
  De achtergrond van diegenen die de blokkade organiseerden moet duidelijk worden. Mijn idee is dat mogelijk
  https://kafka.nl/ daar wat in kan betekenen.

 3. Condor # 3 
  8 maanden geleden

  Dadercultuur.

  We hebben in Nederland een dadercultuur. Overal, zeker in het strafrecht worden daders bovenmatig beschermd en de slachtoffers mogen het gewoon uitzoeken. Staan in de kou.

  Maar ook dus via het bestuursrecht blijkt nu.

  Ik heb de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden omtrend de anti pieten demonstaties. goed tegen het licht aan gehouden. Ik kom tot een gevaarlijke conclusie.
  Agressieve illegale akties worden dus beloond met een demonstratieverbod van de tegenpartij. Pro zwarte pieten mensen trappen illegaal rotzooi met als gevolg een algeheel demonstratieverbod voor de anti zwarte pieten mensen.

  Komt bij mij en ik denk bij vele buitenlanders als Kafkaaiaans over.
  Voor mij is de boodschap die de overheid heeft afgegeven heel helder. Als een groepering het totaal niet mee eens is met de visie van een andere groepering die ergens tegen wil gaan demonstreren dan moet je zo agressief mogelijk en zoveel mogelijk rotzooi gaan trappen, dat resulteerd dan automatisch in een demonstratieverbod van de tegenpartij.

  Inderdaad Kafka.

  Dit schept een heel gevaarlijk precedent. Nu gaat het over zwarte piet. De volgende keer kan het over vluchtelingen gaan, of moslims. Of een demonstratie tegen dwangarbeid etc etc.

  Als dit zo doorgaat ben ik bang dat we vrij snel in Nederland een algemeen demonstratieverbod kunnen gaan krijgen.

  Condor

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*