Is Liam Neeson nou een racist of niet?

Ik ga iets over Liam Neeson zeggen. Als je de indruk krijgt dat ik hem verdedig, lees even verder. Ik verzeker je dat dat niet zo is. Als je de indruk krijgt dat ik racisme ga whitesplainen, lees even verder. Mijn doel is om als witte man andere witte mensen te bereiken. Liam Neeson had de storm van kritiek waarschijnlijk niet verwacht. Wel wat ophef, tuurlijk. Maar niet zó veel ophef. Hij zegt dat hij niet racistisch is. Ik denk dat hij het meent. Ik geloof hem. Maar… (en dit is een grote, belangrijke maar). Allereerst maakt dat weinig uit, als je wel in staat bent om een week lang met racistische moordplannen rond te lopen. Maar vooral: ik vermoed dat hij bedoelt dat hij geen bewuste, ideologische ideeën heeft over de minderwaardigheid van mensen van kleur. Ik vermoed dat Liam Neeson vindt dat hij geen actieve, bewust beleden vooroordelen heeft, waarbij hij bijvoorbeeld een collega-acteur van kleur ziet en denkt: “die hoort hier niet.” Dat kom je steeds weer tegen. Witte mensen die alleen actieve vooroordelen als racisme zien. Ik zie het ook regelmatig nog op Twitter, in discussies met witte mensen. Ook activisten op links. “Hoe durf je witte mensen racistisch te noemen? IK ben toch niet zo?” Maar racisme is oneindig veel venijniger, en het feit dat Neeson dat niet ziet, toont hoe diep het zit.

Erik Stronks in Is Liam Neeson nou een racist of niet? (Erikstronksblog)