J.K. Rowling en haar pogingen om cisgender LHB-ers te betrekken in haar transhaat

Dumbledore

Harry Potter-schrijver J.K. Rowling publiceerde enkele weken geleden een anti-trans manifest op haar website, wat veel kritiek, maar helaas ook enige steun opleverde. We linken haar manifest hier niet omdat we elke verspreiding ervan zeer schadelijk achten. Voor degenen die niet zo thuis zijn in de wereld van Rowling en Harry Potter is het handig om te weten dat Rowling een historie heeft van queerbaiting. Roelant Frijns roept op om daar niet in te trappen.

Okee, ik realiseer me dat ik er een beetje laat bij ben, de hele J.K. Rowling-controverse, maar er zit een aspect aan dat voor mijn gevoel grotendeels over het hoofd wordt gezien en waarover ik mijn gedachten graag zou delen. Het is niet dat ik niemand dit heb zien noemen, maar ik denk dat dit het waard is om er wat dieper in te duiken.

Het moge duidelijk zijn dat de TERFy bullshit die Rowling de afgelopen weken heeft lopen rondbazuinen vol zit met onnauwkeurigheden en aannames die eerlijk gezegd belachelijk zijn. Ik heb veel goede analyses van de tirade op haar site gelezen, dus ik ga hier niet herhalen wat allemaal al is gezegd. Er is één specifieke zin die op 6 juni op haar social media verscheen, vlak voordat ze haar manifest deelde, waar ik op wil focussen en dat is deze zin:

“Als sekse niet echt is, dan bestaat er niet zoiets als aantrekking tot dezelfde sekse.”

Het Engelstalige origineel. The original text in English.

Laten we voor het gemak even negeren dat de uitspraak dat “sekse niet echt is” een opzettelijk verkeerde voorstelling is van hetgeen trans activisten werkelijk zeggen en dat deze foutieve voorstelling geliefd is bij TERFs omdat deze aannemelijk klinkt voor mensen die geen flauw idee hebben waar dit hele debat over gaat. Laten we voor het gemak doen alsof “sekse is niet echt” geen stroman-drogreden is, maar een echt ding dat mensen echt zeggen.

In een wereld waar sekse niet echt is, zou geen enkele op sekse gebaseerde oriëntatie bestaan; er zou geen aantrekking tot dezelfde sekse bestaan, maar ook geen aantrekking tot de andere sekse. En ik vind het nogal veelzeggend dat Rowling alleen dat eerste zo specifiek noemt.

Naar mijn mening, mijn juiste mening zeg ik er even onbescheiden bij, is dit statement een opzichtige en opzettelijke poging van Rowling om cisgender niet-hetero’s door middel van gaslighting zo ver te krijgen dat zij haar gevaarlijke anti-trans ideologie gaan steunen.

Het is al jaren duidelijk dat Rowling – een heteroseksuele vrouw – zichzelf ziet als een voorvechter van de rechten van homo- en biseksuele mensen in de hele wereld, omdat ze ooit een keer een overduidelijk niet-homoseksueel personage achteraf tot homoseksueel verklaarde, terwijl ze weigert om de veronderstelde homoseksualiteit van dit personage (Dumbledore) in nieuwe verhalen daadwerkelijk tot uiting te laten komen, en omdat ze af en toe de Wereldwijde Elite Raad van Homofoben dist op Twitter. Ze heeft het verwrongen idee recht te hebben op onze eeuwige dankbaarheid en daarom is het ook helemaal niet verbazingwekkend dat ze denkt dat ze zich kan profileren als een leider voor cisgender niet-heteroseksuele mensen, door ons te vertellen hoe wij geacht worden ons te voelen met betrekking tot de rechten van trans mensen en met betrekking tot trans activisme.

Dit is altijd de aard geweest van de opstelling van Rowling ten opzichte van homoseksuele, lesbische en biseksuele mensen; ze deed alsof Dumbledore eigenlijk altijd homoseksueel bedoeld was omdat ze iets van ons wilde: geld. Nu doet ze ineens alsof ze dapper opstaat voor de validiteit van onze romantische en seksuele oriëntatie, omdat ze onze steun nodig heeft in haar fucked-up anti-trans-kruistocht.

Hierop zeg ik: go fuck yourself, J.K. We zijn godverdomme niet je ‘demografisch strijdtoneel’. Je mag dan denken dat je onze stempel van goedkeuring hebt verdiend, maar de harde waarheid is dat jouw bijdragen aan de emancipatie van seksuele minderheden vrijwel nihil zijn, VOORAL in vergelijking met wat de trans gemeenschap voor ons heeft betekend. Zij begonnen Pride, zij stonden aan onze zijde tijdens de AIDS-pandemie, zij stemden op ons als we ons verkiesbaar stelden en zij vochten – en vechten nog steeds – naast ons in ons streven om stellen van gelijk geslacht bij wet erkend te krijgen en op vele, vele andere terreinen. Jij stelt niks voor, ZIJ zijn de werkelijke helden.

Het laatste dat we nodig hebben is een arrogante heteroseksuele vrouw die recht denkt te hebben op van alles en die probeert om ons te rekruteren zodat wij vervolgens onze allerbeste bondgenoten, onze vrienden sinds dag één, een dolk in de rug steken, onze familie in de trans gemeenschap, allemaal voor haar eigen politieke gewin. Stop daar verdomme mee. Stop ook gewoon met pogingen om punten te scoren bij ons. We willen je TERF-vriendjes niet eens in de buurt hebben. Je bent de nepste bondgenoot in de geschiedenis van activisme en dat is altijd al zo geweest en de meesten van ons weten dat. Laat. Ons. Erbuiten.

En tegen alle LHB-mensen die hier werkelijk in trappen: weet dat je spuugt op de nalatenschap van de helden die ons hebben gebracht waar we nu zijn, door buikspreekpop te worden voor de pogingen van heteroseksuele mensen om mensen buiten te sluiten. Ik hoop dat je trots op jezelf bent.

Ik denk dat het statement van Rowling bijna gezien kan worden als een soort hondenfluitje. Gezien de helaas groeiende intensiteit van de situatie is het voor ons als cisgender niet-heteroseksuele mensen ontzettend belangrijk om dit soort pogingen te zien voor wat ze zijn – pogingen om ons mee te slepen in een leugenachtig anti-trans verhaal – en ons te herinneren wie onze echte vrienden zijn.

[Voeg hier een obligate afsluitende Harry Potter-grap in.]

Roelant Frijns

(Dit artikel verscheen eerder in Engels op Facebook.)