Joke Kaviaar: Mensen beschermen? Alleen als ze een uniform dragen!

Odai El Fadil, liep afgelopen vrijdag een gebroken neus en een lichte hersenschudding op in Den Haag toen zes agenten hem mishandelden nadat ze hem ten onrechte ergens van verdachten.
Odai El Fadil liep afgelopen vrijdag een gebroken neus en een lichte hersenschudding op in Den Haag toen zes agenten hem mishandelden nadat ze hem ten onrechte ergens van verdachten.

Waarom verbaast het me niet? De smeris die op 24 november 2012 in Den Haag op station Hollands Spoor Rishi Chandrikasing in de nek schoot terwijl hij wegrende, staat weliswaar voor de rechter, maar het OM eist ontslag van rechtsvervolging. “Aanhoudingsvuur” noemt het OM de moord. Dat betekent: je mag iemand afmaken als hij zich niet laat arresteren. En de smeris zou bang zijn geweest. Rishi was ongetwijfeld ook bang en hij had daarvoor daadwerkelijk reden!

Ik meen een aantal weken terug ook iets te hebben opgevangen over al die arme smerissen die thuis zouden worden lastig gevallen. Oh, boehoe. Even vergeten wat ze zelf bij mensen thuis flikken? Hoe ze je huis binnendringen om het overhoop te halen of om je mee te nemen of allebei. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe zo’n binnendringen in je leven invloed heeft op je gevoel van veiligheid, wat voor een enorme schending van je privacy dat is als ze urenlang met hun blauwe latex handschoenen alles doorzoeken, spullen van je meenemen. Intussen zit jij allang in een politiecel ergens. En nooit meer kun je de bel horen gaan zonder je af te vragen of “zij” het weer zijn, en dat alles is volledig legaal ook nog: huisvredebreuk, diefstal, gijzeling, intimidatie…

Maar het kan nóg erger: zo voeren ze ook geregeld razzia’s uit om mensen zonder papieren op te pakken, om ze te kunnen deporteren. Zo nu en dan hoor je weer eens dat iemand is doodgevallen op de vlucht voor… de dood. Michael Osey is een bekende naam, maar hoeveel sterven er naamloos door het Europese migratiebeleid? De grijpgrage handen mogen vervolgens alles: telefoons uitlezen, privé-documenten meenemen… Het is standaardpraktijk en de bevoegdheden van de vreemdelingenpolitie, waarvan het bestaan op zich al crimineel is, worden steeds meer uitgebreid. All Cops Are Bastards!

En maar jammeren die ellendelingen, als de slachtoffers van hun eigen intimidatie bij hen op de stoep verhaal komen halen. En maar jammeren omdat de kinderen er last van hebben. Ja, heel zielig. Dat laatste is waar. Het zou alleen wel fijn zijn als dit ook gold voor kinderen van vluchtelingen die worden opgepakt en in de cel gesmeten en gedeporteerd of van hun ouders worden gescheiden, en dat is duidelijk niet het geval. Meten met twee maten is dat. Het ene kind is het andere niet. De ene mens is de andere niet. Dat heet: apartheid. Het leven van de een is al het geld in de wereld waard en van de ander hooguit de poen benodigd om het leven kapot te maken.

Zo gaat dat dus de hele tijd. Keer op keer op keer, en verbazen doet het me allang niet meer. Gelukkig kan ik er nog wel steeds woest om worden en dat herinnert me eraan dat ik nog gevoel in mijn donder heb. Ik zou niet afgestompt willen raken van het horen van zoveel smeerlapperij. Nooit zou ik willen beginnen te denken dat het normaal is, vanzelfsprekend. Dat is het niet en zal het nooit zijn, ook al zijn ze allemaal ‘bevoegd’, en hebben ze het monopolie op geweld in alle verschijningsvormen. Zij, de geüniformeerde jagers, ze kunnen hun gang gaan én ze zijn zielig én kwetsbaar én moeten beschermd worden. Net alsof ze dat zelf niet kunnen met die blaffer op zak, hun busje pepperspray, hun gummiknuppel. Dit soort gejammer wordt vooral gebruikt om straks het hele korps uit te rusten met tasers, daar wordt al aan gewerkt. Nog een moordwapen erbij!

Alle beveiliging voor de beulen van de staat! Zo wordt meneer de agent die Rishi op de vlucht neerschoot, volledig afgeschermd van het publiek tijdens zijn rechtszaak. Meneer zou bedreigd zijn. Aggut. Zijn gezicht, zijn stem, álles wordt beschermd. Vind je het gek in een land dat onlangs nog een bijeenkomst van fascisten in de Tweede Kamer beschermde en de ME op demonstranten los liet slaan?!

Logisch toch?

Bescherming? Moet je eens om komen als je vluchteling bent in dit land, om bescherming. Het enige dat Fred de vluchtelingenjagerTeeven weet uit te kramen is “Je hebt vertrekplicht” en “Dat hebben we met ons allen zo afgesproken”. Ook al zo’n man die veel bescherming krijgt zodat hij zijn vernietigende gang kan gaan.

Bescherming? Moet je eens om komen als je in Den Haag in de Schilderswijk woont! Daar kan je maar beter met een grote boog om politiebureau Heemstraat heenlopen als je niet de vernieling in wilt worden geholpen omdat je een “niet-westerse allochtoon” bent. Datzelfde etnisch profileren hanteerde ook de smeris die Rishi doodschoot. Volgens mij ook eentje van Heemstraat trouwens, ik was daar laatst aan het demonstreren in die buurt, en dat ligt vlakbij station Hollands Spoor. Maar natuurlijk mocht hij bang zijn, of hij het nu was of niet. Smerissen mogen altijd bang zijn, als ze maar wel durven te schieten en te slaan. Ze moeten tenslotte een excuus kunnen aanvoeren om iemand om te leggen. De smeris die een vluchteling neerschoot in Utrecht kreeg bij wijze van Sinterklaascadeau ook al te horen dat de zaak tegen hem geseponeerd werd. Klacht na klacht na klacht tegen politiegeweld wordt afgedaan met: “gepast geweld”.

Weet je wat gepast geweld is? Een smeris onderuit halen als ie er op los wil rammen. Een smeris van een gearresteerde vluchteling aftrekken om die laatste het leven te redden. Vul de rest maar in, er zijn zoveel situaties denkbaar waarin ingrijpen levensreddend kan zijn. Er is namelijk altijd nog zoiets als “noodweer” of “noodweerexces”, “zelfverdediging”, of simpelweg al dan niet wettig toegestaan de plicht om je medemens in nood te helpen. Hoe heet dat ook alweer juridisch? O ja! Het ontbreken van de materiële wederrechtelijkheid. Dat is wanneer je iets doet dat strafbaar is om een groter misdrijf te voorkomen. Dat zou het dus zijn geweest als iemand zo’n diender tijdig het pistool uit de handen had geslagen, dus voordat Rishi vermoord kon worden. Disclaimer: reken er maar niet op dat zo’n verweer door de rechtbank gevolgd wordt, als je geen staatsmisdadiger bent.

In breder verband is elke actie die je kunt ondernemen om door de staat begane misdrijven te verhinderen, door middel van sabotage bijvoorbeeld, uiterst rechtvaardig en noodzakelijk, maar zoals we allen weten niet rechtmatig, en terwijl ik dit schrijf word ik alweer gedwongen om me af te vragen of ik al die woorden op een weegschaal moet leggen, want ook de vrijheid van meningsuiting geniet geen bescherming, tenzij je een racist of fascist bent, je Wilders heet of Teeven, een smeris bent of een wannabe smeris met een G4S-uniform aan. Dán mag je zeggen: “Pak hem! Sla hem in elkaar! Schieten, nu!” Dan mag je wetten opstellen waarin staat: “Deporteer hen als ze niet weggaan. Sluit hen op als ze niet luisteren.” Ja… dan mag het allemaal.

Ik kan nog bladzijden zo doorgaan met fulmineren tegen de macht, maar het gaat er uiteindelijk om dat we wat eraan doen, en niet omdat ik wat schrijf, maar omdat iedereen zo wel kan zien en horen dat het allemaal voor geen meter klopt en dat recht betekent: recht voor wie er geld voor heeft, recht voor wie de staat vertegenwoordigt en voor de rest: rechteloosheid voor allen. Dus wat gaan we doen om werkelijk recht te doen? Waar recht onrecht wordt, wordt verzet een plicht. Toch? Voorkomen is beter dan genezen. Ontwapenen beter dan bewapenen. Dat laatste geldt eerst en vooral de bloedhonden van de staat in hun blauwe uniformen!

Laat Rishi Chandrikasing de laatste zijn! RIP 24 november 2012
Laat Michael Osey de laatste zijn! RIP 4 oktober 2007

De lijst met slachtoffers van staatsbloedhonden is eindeloos! Of toch niet?

Joke Kaviaar