Ik kies de kant van Insayno

Mitch Henriquez.
Mitch Henriquez.

Rapper en woordkunstenaar Insayno hoorde gisteren 1 jaar cel tegen zich eisen. Hij zou een actieve/”opruiende” rol hebben gespeeld tijdens de zogenoemde “rellen” in de Schilderswijk, vorig jaar – en met “rellen” bedoelt men dan de politieke protesten die volgden op de moord op Mitch Henriquez.

Van de vijf politie-agenten die Henriquez hebben doodgewurgd en -geslagen staan er binnenkort niet meer dan twee terecht. Hoewel nu uit intern politie-onderzoek blijkt dat de agenten totaal niet volgens de geweldsvoorschriften hebben gehandeld, zijn ze nog altijd comfortabel met betaald verlof, in afwachting van hun proces. Zodra dat proces gedaan is, kunnen ze gewoon weer bij de politie aan de slag, want van hun toenmalige politiebaas Bouman – die, naar verluidt, sowieso niet vies is van een beetje fraude en zelfverrijking op z’n tijd – kregen de vijf agenten eerder al de garantie dat ze hun baan hoe dan ook zouden behouden. Nog geen minuut hebben ze in een cel hoeven zitten, zelfs al waren hun aanvankelijke verklaringen inconsistent. Inmiddels sluiten hun verhalen overigens wel naadloos op elkaar aan, want naar het schijnt hebben de vijf betrokken agenten het afgelopen jaar uitvoerig met elkaar kunnen overleggen via hun eigen whatsapp-groep.

Maar terwijl de agenten van hogerhand beschermd worden, kunnen de activisten die zich tegen politiegeweld uitspreken dus wél rekenen op zware repressie, rechtsvervolging, en mogelijk lange celstraffen. Zo ook Insayno (die overigens ontkent een dergelijke rol te hebben gespeeld tijdens de “rellen”).

Die dissonantie is niet slechts een symptoom van het systemisch racisme waar Isayno en vele anderen tegen strijden. Nee, het is precies dit soort mechanismen die de diepgewortelde ongelijkheid in onze samenleving in stand houden. Willen we die ongelijkheid doorbreken, dan zullen we eerst kant moeten kiezen.

Ik kies de kant van Insayno.

Mathijs van de Sande