Kno’Ledge Cesare: Keep your eyes on the prize

Wij kunnen niet de volgende generatie, onze bloedeigen zonen en dochters, opzadelen met de gevolgen van racisme omdat wij de moed niet hadden om de klus te klaren. Het kan mij niet schelen welke kleur je draagt, wat je achtergrond is en wat je per maand verdient, wat je geloof is, wat voor scholing je hebt genoten en op wie je valt: zolang jij racisme verwerpelijk vindt en vastberaden bent om er wat aan te doen, niet alleen in een vreemd land maar ook in Nederland, ben jij welkom om met ons de klus te klaren. Wij strijden tegen racisme, niet tegen de Nederlandse burger. Wij strijden tegen instituten die racisme in de samenleving in stand houden, niet tegen de pro-Zwarte Pieten. Wat mij is overkomen, kan ieder van jullie overkomen. Zelfs de pro-Zwarte Pieten. Het is belangrijk dat men beseft dat – ook al denken wij anders over Zwarte Piet – politie-intimidatie en machtsmisbruik nooit getolereerd mag worden. Toen ik te horen kreeg dat ik niet langer mag werken als beveiliger was ik net zo boos als u, maar ik wil niet in hoger beroep gaan. Ik dacht: zak in de stront met je beveiligingspas. Ik zoek een andere baan en ik ga door met de strijd. Maar toen dacht ik aan u, en wat voor effect dit op u kan hebben. Bij nader inzien heb ik besloten om bezwaar aan te tekenen. Ik wil niet het signaal afgeven dat het normaal is dat demonstraties worden verboden zonder juridische onderbouwing of een geschikte alternatieve locatie, dat het normaal is dat de autoriteit een geweldloze ongehoorzaamheid neerslaat, dat het normaal is dat een vader, een zoon en een Nederlandse burger geïntimideerd worden op het politiebureau (voor de tweede keer in drie jaar), dat het normaal is dat je vervolgens vals beschuldigd wordt zodat men je baan kan afpakken. Dit allemaal in het land van tolerantie en vrijheid van meningsuiting. De macht gebruikt mij als afschrikvoorbeeld om jou bang te maken en angst aan te jagen, en het werkt. Want je bent bang. Je denkt: “wat als ik mijn baan verlies, ik heb monden te voeden”. Je wilt je buren te vriend houden en je wilt niet dat je kinderen straks niet meer kunnen afspreken met anderen. Je wilde vandaag niet eens hier komen. Overal ter wereld waar dit gebeurt vinden wij het verwerpelijk. Maar als het hier gebeurt, op Nederlandse grond, zoeken wij allerlei excuses om het recht te praten. In Gouda hadden de bezoekers meer last van de op hol geslagen politie dan van een handvol vreedzame burgers, die gebruik maakten van hun recht om te demonstreren. En wat zegt men over ons? Ze zeggen dat wij hooligans zijn, dat wij kinderhaters zijn. Zelfs mensen die deden voorkomen alsof zij Zwarte Piet weg wilden hebben, keerden zich openlijk tegen ons.

Kno’Ledge Cesare in Keep your eyes on the prize (Nederland wordt beter)