Mariët van Bommel (Doorbraak): “Onze reproductieve arbeid wordt vaak vergeten”

Mariët hield haar speech tijdens de demonstratie
Mariët hield haar speech tijdens de demonstratie.

De Bond Precaire Woonvormen (BPW) en Doorbraak organiseerden gisteren op de landelijke 1 mei-demonstratie van de FNV een eigen blok van baanlozen, flexwerkers en flexhuurders. De speeches vooraf werden bemoeilijkt door de voortdurende beperkingen die FNV-beveiligers oplegden. Er ging ook zoveel tijd door dat gezeur verloren dat we besloten om de speeches van de BPW en Doorbraak tijdens de tocht te houden. Hieronder de korte toespraak die Mariët van Bommel al lopende hield.

Hallo, ik ben Mariët van Doorbraak. Tijdens het meelopen in deze 1 mei-demonstratie wil ik ook even wat zeggen. Bazen en politici roepen steeds dat we harder moeten werken. Vooral vrouwen krijgen dat te horen. Want wij werken zogenaamd teveel parttime. Maar dat gaat alleen over ons betaalde werk. Terwijl vrouwen juist ook veel onbetaald werken. De maatschappij draait op onze onbetaalde arbeid. Vrouwen doen veel meer in het huishouden en het opvoeden van kinderen. Wij moeten ervoor opdraaien als onze ouders, familie en directe omgeving mantelzorg, steun en aandacht nodig hebben. Hoezo werken wij niet hard genoeg? Onze “reproductieve arbeid” wordt niet serieus genomen en vaak vergeten.

Nog meer gratis werk: dwangarbeid voor baanlozen. Steeds meer bedrijven weten de markt van gratis arbeid aan te boren. Heb je een bijstandsuitkering, dan moet je werken zonder loon en arbeidsrechten. In Leiden, waar ik woon, voeren we al lang actie tegen deze dwangarbeid. Door onze druk heeft de gemeente die dwangarbeid afgeschaft. Tenminste, dat beweren ze. Het zou nu alleen nog “vrijwillig” zijn. Maar hoe vrijwillig is het als je consulent zegt dat hij je alleen helpt aan betaald werk, als je eerst voor niets werkt? In gemeente-instellingen en bedrijven. Die bedrijven zouden gewoon loon moeten geven, met de bijbehorende arbeidsrechten. Echt vrijwilligerswerk is werk dat je vanuit je hart doet, niet omdat het opgelegd is. De dwang moet stoppen! En onze strijd gaat door!

Nog iets over dwang en intimidatie. #MeToo was het afgelopen jaar heel belangrijk. Veel vrouwen deden voor de eerste keer hun mond open over de seksuele intimidatie waar wij zo vaak mee moeten dealen. Grensoverschrijdend gedrag op straat en in onze sociale omgeving. #MeToo heeft geleid tot meer discussie over seksueel ongewenst gedrag. Tot meer meldingen, en meer aandacht voor seksisme en macht, onder andere op de werkvloer. Dat is een succes. Maar we zijn nog lang niet klaar. Extreem-rechtse groepen willen ons, vrouwen, weer tot zwijgen brengen. Maar ook dat laten we niet gebeuren. Roep daarom met mij mee!

Haar strijd, onze strijd
Genderoverstijgende solidariteit
Mijn strijd, vrouwenstrijd
Genderoverstijgende solidariteit

Mariët van Bommel

Mariët tussen onze spandoeken aan het woord
Mariët tussen onze spandoeken aan het woord.