Marijnissen en Van Bommel te gast bij racistisch Prinsjesdag-programma

Onafhankelijk = een platform bieden aan racisten op Prinsjesdag!
Onafhankelijk = een platform bieden aan racisten op Prinsjesdag!

Wat hebben de SP-prominenten Jan Marijnissen en Harry van Bommel gemeen met de voormalige PVV-er en gifkikker Louis Bontes, de extreem-rechtse schedelmeter Joost Niemöller en de rechts-populistische pennenlikker Norbert Pols? Ze zijn allemaal op Prinsjesdag te gast bij We Are Change Rotterdam (WRCR). De SP-ers kunnen daar fijn meeluisteren hoe de drie racisten alle ruimte krijgen om hun leugens en haat te verspreiden in een programma waar rechts, reactionair en conspiracy minded Nederland de vingers bij af zal likken.

WRCR is namelijk “het oeverloze gewauwel van de NOS en de commerciële roeptoeters tijdens de jaarlijkse live verslaggeving van Prinsjesdag meer dan zat”, en daarom gaan ze “het zelf doen!” De groep verzorgt daarom een “noNOnSense Prinsjesdag”, een live-uitzending “met kritische vragen, boeiende gasten en scherpe interviews live vanuit ‘hartje Den Haag’”.

WRCR presenteert zich graag als alternatieve onafhankelijke media. “Wij ondersteunen niet per definitie degene die we interviewen (het gaat ons om onze vragen!). We vinden politieke termen als ‘links’, ’rechts’, ‘kiezers’, ‘consumenten’ of ‘burgers’ e.d. nietszeggend en achterhaald. We presenteren geen (complot)theorie maar stellen liever vragen waarin, een ieder beleefd, de tijd en het woord wordt gegund.”

Midden?

Dat WRCR zich in een ogenschijnlijk gedepolitiseerd ‘midden’ plaatst, en onderscheid weigert te maken tussen bijvoorbeeld de radicaal-linkse Joke Kaviaar en de extreem-rechtse Geert Wilders werd in 2013 al meer dan duidelijk.

Gezellig samen: Marijnissen, Niemöller en Bontes.
Gezellig samen: Marijnissen, Niemöller en Bontes.

Om zich te kunnen positioneren als het ‘midden’ en als “onafhankelijke alternatieve media” zet WRCR, als soort van dood tegenwicht, Jan Marijnissen en Harry van Bommel van de hiërarchische tomatenpartij in. Het is deze SP-ers kennelijk een worst waar ze hun prakkie kwijt kunnen. Partijgenoot Ronald van Raak dropte zijn shit eerder al op TPO.nl, de rechts-populistische baggersite van Bert Brusse. Een podium is voor die partij immers een podium, heel simpel, ongeacht of hun aanwezigheid daarop extreem-rechtse geluiden legitimeert. Anti-fascisme is bij de SP nog steeds een onbekend woord.

“Een unieke first”

WRCR spreekt van een “unieke first”. Voor de verandering, voor de Change, eens lekker extreem-rechts aan het woord laten. Gezellig samen met racisten (en linkse parlementariërs) klagen over het koningshuis en het koffertje van Dijsselbloem, en zo lekker punten scoren. Maar zolang de groep in fijn gesprek blijft met die racistische sujetten, en hen dus niet wil veroordelen en bestrijden, moeten ze zich toch echt anders gaan profileren. We Are Change Rotterdam: “onafhankelijke laffe reactionaire media”.

Puk Pent