Mischa van Sex Workers Against Violence & Exploitation: “Wees onze bondgenoot!” (video)

De speech van Mischa van Sex Workers Against Violence & Exploitation (SAVE), afgelopen zondag bij de 1 mei-viering in Utrecht.

We zijn in Nederland voor het eerst geconfronteerd met wat er gebeurt als sekswerk in een land illegaal wordt gemaakt.

Sekswerkers waren verboden te werken en als enige belastingbetalende beroepsgroep, vanwege ingewikkelde belastingsystemen en ondoorgrondelijke gemeentelijke regels, uitgesloten van corona-noodsteun. Sekswerkers waren aan het verhongeren.

Tegelijkertijd verhoogden gemeenten en politie hun controles op sekswerkers die op internet adverteren! Een sekswerker denkt de deur open te doen voor een klant en dan staan er ineens vijf agenten voor zijn of haar neus. Als je volgende keer weer eens in de krant leest dat een illegaal prostitutiebedrijf is gesloten, bedenk dan dat dit ook die belastingbetalende sekswerker kan zijn, die nu dakloos is geworden.

Sekswerkers die verkracht of beroofd worden, durven niet meer naar de politie te stappen uit angst voor gevolgen zoals boetes, dwangbevelen en huisuitzettingen en zelfs landuitzettingen. Criminelen weten dit helaas maar al te goed.

In korte tijd is het geweld tegen sekswerkers extreem toegenomen, en buitengewoon kwaadaardig. Sekswerk is heus niet verdwenen toen het verboden was, het is alleen gevaarlijk geworden.

Een vriendin vertelde mij dat ze ’s nachts naar een vakantiepark was gereden. Een collega van haar ontving daar klanten en die eigenaar die kwam daar achter en heeft die sekswerker in haar lingerie om drie uur ’s nachts uit haar chalet gegooid.

Ik las in de krant dat een sekswerker tweehoog van het balkon was gesprongen tijdens een controle van de politie.

Ik bezocht een sekswerkers-meeting en daar vertelde een collega dat haar vriendin, die door een klant van de trap af was geduwd en haar beide benen had gebroken, niet naar de politie durfde en zelfs niet naar het ziekenhuis.

Ik hoorde van een hulpverlener dat ze een huilende exploitant aan de telefoon had gehad, dat een van de erotisch masseuses niet meer leefde door suïcide.

Op het nieuws ging het over een sekswerker die vermoord was.

Ik heb sommige collega’s nooit meer gezien. Ik kan ze niet meer bereiken en niemand weet waar ze zijn.

Maar godzijdank, deze tijden zijn over! En dit gaat nooit meer gebeuren, toch?

Maar wat doet onze regering? Die besluit om de WRS in te voeren, de Wet Repressie Sekswerkers, die sekswerk illegaal maakt, nog meer criminaliseert, en nog meer mogelijkheden aan politie en gemeenten geeft om ons te straffen, ons te beboeten, onze woningen uit te zetten, en zelfs het land uit te zetten. Wij hebben gezien in Nederland wat er gebeurt als sekswerk in een land illegaal wordt gemaakt. Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen?

Sekswerkers bedienen heel veel mannen, en de meeste klanten zijn aardige en relaxte kerels, die er hier ook een paar zitten, alleen af en toe zit er een klootzak tussen. Geef die klootzak niet die kans! Klootzakken gaan speciaal op zoek gaan naar sekswerkers die illegaal werken. Als ze weten dat ze ermee weg kunnen komen.

Speciale zorgen maak ik mij over mannelijke sekswerkers, transgender-sekswerkers, migranten-sekswerkers en sekswerkers met een verslaving. Zij maken al meer geweld mee vanwege het dubbele stigma waar zij mee te maken hebben, maar dit zijn ook doorgaans de sekswerkers die zich niet willen of kunnen registreren.

(In reactie op iemand uit het publiek:)

Laten we duidelijk zijn: ik ben ook tegen mensenhandel en de WRS bevordert dit. De WRS maakt sekswerk illegaal, maakt sekswerk nog meer crimineel en geeft meer mogelijkheden om te straffen, om sekswerkers te beboeten, hun woningen uit te zetten en zelfs het land uit te zetten. Wij hebben gezien wat er gebeurt als sekswerk in een land illegaal wordt gemaakt.

Speciale zorgen maak ik mij, zoals ik al zei, over mannelijke sekswerkers, transgender-sekswerkers, migranten-sekswerkers en sekswerkers met een verslaving. Dit zijn doorgaans de sekswerkers die zich niet kunnen en willen registreren volgens de regels van de WRS en zullen nog meer geweld meemaken.

Wij hebben het gezien en wij hebben het meegemaakt.

De meeste mensen beschouwen een hoer het laagste van het laagste; hoeren verdienen geen respect maar minachting en vernedering en zijn daarom vaak het doelwit van zogenaamd “gerechtvaardigd” geweld. Het wordt er voor sekswerkers, hoeren, snollen, sletten, en iederéén die zich niet houdt aan de opgelegde seksuele moraal, gevaarlijker op!

Wij allemaal willen in een land wonen waar álle sekswerkers, met of zonder vergunning, ongeacht gender, seksuele oriëntatie, verblijfsstatus, leeftijd, levensstijl of werkvorm veilig kunnen zijn, waar álle mensen veilig zijn, een land waar wij bondgenoten kunnen zijn, en geweld door niemand meer geduld wordt. Ik heb er wel een idee over: geef ons arbeidsrechten!

Dit is geen gek, nieuw of moeilijk uit te voeren idee. Nieuw-Zeeland is het eerste land ter wereld dat sekswerkers dezelfde rechten heeft gegeven als andere werkende mensen. Ons buurland België is het tweede land en ik hoop ons voorland. In beide landen is dit beleid tot stand gekomen samen met sekswerkers.

Praat met ons! Luister naar ons. Wij hebben het grootste belang dat wij kunnen werken in een sector zonder dwang en uitbuiting. Zoals Daan van de Belgische sekswerkvereniging Utsopi schreef: “Wil je ons echt helpen? Geef ons dan rechten!”

En wat kan jij nu doen? Wees een bondgenoot van sekswerkers. Draag een button. In de laatste stand kan je ze gratis pakken. Praat met vrienden en familie, en vreemden op straat, over sekswerkers en arbeidsrechten. Misschien wel naar aanleiding van die button.

En binnenkort gaan wij in Den Haag protesteren als de WRS weer wordt behandeld in de Eerste en Tweede Kamer. De data zijn nog niet bekend, maar hou het alsjeblieft in de gaten, en kom met ons mee. Steun ons en support ons! Sekswerk is werk!

Mischa


Meer over de 1 mei-viering in Utrecht: