Natte, maar zeer geslaagde manifestatie tegen de bezuinigingen

Spreker op het podium
Vanmiddag hebben tussen de 300 en 500 mensen meegedaan aan de manifestatie van Rekening Retour in Den Haag. Een redelijke opkomst gezien het ontzettend slechte weer. Een deel van de demonstranten liep gezamenlijk de paar honderd meter van het Centraal Station naar de Koekamp, de plek waar VVD-burgemeester Jozias van Aartsen de actie op het laatste moment heen had verbannen. Rekening Retour, waarin ook Doorbraak participeert, had de actie al begin augustus aangekondigd.

De toespraken waren zonder uitzondering zeer strijdbaar en nadrukkelijk van onderop. Veel van de demonstranten waren door en door nat, maar deden toch enthousiast mee. Iedereen leek zich ervan bewust dat dit een soort gezamenlijke aftrap moest worden voor een lange periode van strijd tegen de bezuinigingen en uitsluitingsmaatregelen van het kabinet Bruin 1. Komende weken en maanden staan er al een flink aantal protesten gepland.

Deelnemers aan de manifestatie
Er was, zoals tegenwoordig gebruikelijk, ook weer een absurd groot aantal ME-ers aanwezig. Demonstranten werden al in het station opgewacht. Actieborden moesten van de dreigende agenten ontdaan worden van de dunne stokjes waarmee ze omhoog gehouden worden, anders zouden ze geheel vernietigd worden. Na afloop ontzegde de ME de demonstranten ook nog eens de toegang tot het centrum van de stad. Een linie agenten hield iedereen tegen die bijvoorbeeld nog even wilde gaan napraten in een café. De demonstranten werd gezegd dat ze richting het station moesten omlopen. Sommigen van degenen die dat dan maar deden, werden verderop alsnog om hun ID-bewijs gevraagd. Twee mensen die dat weigerden te geven werden gearresteerd. Ze werden na tweeënhalf uur zonder boete weer vrijgelaten. Het lijkt erop dat de staat elke vorm van protest in een steeds vroeger stadium wil intimideren en de kop indrukken. Dat zagen we eerder dit jaar al bij de 1 mei-demonstraties in Nijmegen en Rotterdam, en recenter bij de twee kraakdemonstraties in Amsterdam en Nijmegen.

De stokjes onder deze actieborden zouden volgens de ME te gevaarlijk zijn
De manifestatie zal naar buiten toe helaas weinig indruk hebben gemaakt. Er waren nauwelijks voorbijgangers bij de open vlakte van de Koekamp, en de media toonden ook niet bijster veel interesse. Toch zou het ons niet verbazen als juist deze manifestatie over een paar jaar te boek komt te staan als het moment dat de protesten van de jaren 10 goed op gang kwamen.

Hier lees je een verslagje van Rekening Retour zelf, en hier en hier nog wat meer. Veel foto’s ook bij het verslag op het weblog van Eva en Julian.

Eric Krebbers

Ali en Ingrid vertelden dat ze de rekening niet gingen betalen
En Fatima en Henk sloten zich daarbij aan