Niet alleen de Oranjeselectie heeft last van Zwarte Piet

Citaten van diverse zwarte Nederlanders in dit artikel:
– “Als kind wilde ik van de wereld verdwijnen rond de sinterklaasperiode. Het liefst ging ik niet naar school, omdat ik gepest werd door kinderen in mijn klas. Dit heb ik zeker tot aan het eind van de middelbare school ervaren.”
– “Ik ben geregeld gepest en uitgescholden voor Zwarte Piet, die of ’te vroeg in ’t land was’ of ‘de boot had gemist’. Die nare opmerkingen werden door zowel kinderen als volwassenen gemaakt.”
– “Onbewust genoot ik van de cadeautjes die ik kreeg, totdat wij gepest werden met dit fenomeen. Zo erg, dat ik mijn huidskleur weg wou schrobben.”
– “Erg kwetsend. Altijd maar als een boer met kiespijn moeten lachen als andere kinderen grapjes maken dat je op Zwarte Piet lijkt. Je werd nooit begrepen als je er iets van zei.”
– “Je bent gewoon onzichtbaar voor de docenten. Alle kinderen hebben de vrijheid om je te pesten en voor zwarte piet uit te maken. Ik heb zelf meegemaakt dat een verklede zwarte piet tegen mij zei dat ik later ook zwarte piet word. De tranen sprongen in mijn ogen en het werd een soort welles nietes spelletje voor de piet, en niemand die ingreep.”
– “Mijn zoon kwam huilend thuis, wou niet meer zwart zijn, alles uitgelegd over onze geschiedenis en zwarte piet, heeft hij zich verdedigd op school, dat het allemaal nep is. Ben op school tot verantwoording geroepen, dat ik dat niet mocht doen. De Juf [zei] hij mag niet aan de andere kinderen vertellen dat het allemaal nep is… Mijn kind moest het aan haar beloven… En het pesten dan? Kijkt ze me aan, is toch niet meer zo he Camille, vraagt ze aan mijn kind… ik was woest.”

Miguel Heilbron in Niet alleen de Oranjeselectie heeft last van Zwarte Piet (Joop)