Onderteken de petitie om van Keti koti-dag 1 juli een nationale vrije dag te maken!

Een rode achtergrond met kleurige bloemen, kolibri's en een morpho-vlinder. Twee bruine handen met verbroken ketenen tussen de polsen. Tussen de handen de tekst "Keti Koti 1 juli 1863/73".
(Illustratie: Maria Tiqwah van Eldik)

The Black Archives, Funx en Nederland Wordt Beter hebben een petitie gelanceerd om van 1 juli, waarop jaarlijks de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd, een nationale vrije dag te maken. “Onderteken de petitie vóór 1 juli en deel de petitie met je familie, vrienden, collega’s en netwerk! Samen kunnen we ervoor zorgen dat Nederland het slavernijverleden volledig erkent”, aldus de initiatiefnemers. De actie wordt ondersteund door NINSEE, Zwart Manifest en DeGoedeZaak.

De oproeptekst vervolgt met: “De overheid en het Rijk moeten, in overeenstemming met (vertegenwoordigers en organisaties van) nazaten, zorg dragen voor een nationale herdenking die aan alle voorwaarden en verantwoordelijkheden voldoet. Nederland moet formeel excuses aanbieden voor de Nederlandse rol in de slavernij en alle bijbehorende verantwoordelijkheden nemen. 1 juli moet een officiële nationale vrije dag worden.”

Je kunt de petitie hier ondertekenen.

Harry Westerink