Onnavolgbare Alphense burgemeester Spies tegen KOZP-activisten: “we zijn een inclusieve gemeente en ondertekenen daarom het convenant tegen Zwarte Piet niet”

Gisteravond hielden activisten van KOZP en XR een sit-in bij een gemeenteraadsvergadering in Alphen aan den Rijn om de raad op te roepen een einde te maken aan het anti-zwart racisme bij de Sinterklaasintochten in de hele gemeente. Meerdere inwoners van Boskoop, dat ook bij de gemeente hoort, hadden bij KOZP aangegeven dat daar nog steeds Zwarte Pieten rondliepen bij de intocht. Naar hen wordt niet geluisterd, en daarom was actie nodig.

Jerry Afriyie van KOZP daarover: “Door in het gemeentehuis te protesteren geven we een krachtig signaal af dat ook Alphen aan den Rijn niet achter kan blijven. Dit jaar hebben we de focus gericht op kleinere gemeenten waar alledaags anti-zwart racisme nog altijd onbesproken is. Zwarte inwoners en bondgenoten worden genegeerd wanneer ze de gemeente vragen om tegen racisme en discriminatie op te treden. Zo zien we Zwarte Piet op diverse websites en platforms, alsof het afgelopen decennium aan Alphen aan den Rijn voorbij is gegaan. We hopen met onze sit-in alle inwoners die voorstander zijn van het uitbannen van Zwarte Piet vanavond een stem te geven in de raad. Een raad waar hun stem niet gehoord wordt en tot nu toe onvertegenwoordigd is.”

(Foto; Wouter van Leeuwen)

Bij aanvang van de sit-in in de Alphense raad werd meteen door een aantal aanwezigen negatief gereageerd. Raadslid Ank de Groot die aan woord was, riep: “Jezus, ga weg!”, en andere raadsleden riepen ook vergelijkbare dingen. Toch gingen de vijftien actievoerders meteen in het midden van de zaal zitten, en toen een van hen een verklaring begon voor te lezen, liep een aantal raadsleden en bezoekers meteen weg. Een beveiliger kwam melden dat de anti-racisten weg moesten en dat hij anders de politie zou bellen. Ga je gang, kreeg hij te horen.

(Foto; Wouter van Leeuwen)

Een heel agressieve man, vermoedelijk een raadslid van Lokaal Belang Alphen, riep iets van: “Als ik hoor dat iemand tegen Zwarte Piet is, dan krijgt hij met mij te maken”. Een actievoerder reageerde: “Vind je het gek dat mensen zich hier niet durven uit te spreken, als jij ze loopt te bedreigen?” Een andere vent, mogelijk ook een raadslid, trok de muts van het hoofd van een van de activisten. Hem werd te verstaan gegeven dat hij van mensen af moest blijven, waarop hij enorm begon te schreeuwen dat het een schande was allemaal en dat het nergens op sloeg. Actievoerders gaven aan best met hem te willen praten, als hij zijn handen thuis zou houden. Toen de politie arriveerde, vertrok hij snel.

Ondertussen werd het doel van de actie uitgelegd aan CDA-burgemeester Liesbeth Spies. Haar werd gevraagd om het KOZP-convenant te tekenen, waarin staat dat gemeenten geen Zwarte Pieten meer zullen toestaan. Spies wilde na een half uur de vergadering voortzetten, maar daarop begonnen de actievoerders weer leuzen te roepen. Ze gaf aan best iets te willen zeggen over de actie, waarop het even stil werd. “Alphen is een inclusieve gemeente”, beweerde ze, “en dus gaan we het convenant niet tekenen”. Maar een echte inclusieve gemeente zou zo’n convenant juist wél graag tekenen. Het leuzen roepen werd daarop hervat, en de meeste raadsleden vertrokken weer, luid zuchtend en steunend. Slechts enkele GroenLinksers bleven praten. Kort daarop kwam de politie zeggen dat de actievoerders weg moesten, waarop ze enige tijd kregen om daarover met elkaar te overleggen. Uiteindelijk besloten ze te gaan, omdat hun punt gemaakt was en arrestaties niet erg zinvol waren.

“De samenwerking tussen KOZP en XR is een logische stap op basis van gedeelde doelstellingen en als vervolg op eerdere samenwerkingen. Klimaatverandering kun je niet bestrijden zonder racisme en de doorwerking van het koloniale verleden aan te pakken. Zwarte mensen lijden buitenproportioneel onder de gevolgen van klimaatverandering, door de doorwerking van het koloniale en slavernijverleden”, aldus KOZP.

(Foto; Wouter van Leeuwen)

“De klimaat- en ecologische crisis wordt veroorzaakt door eeuwen van kolonialisme, kapitalisme en andere vormen van onrecht. Extinction Rebellion is een beweging die zich inzet voor klimaatrechtvaardigheid. Dit betekent een eerlijke en rechtvaardige planeet voor al haar bewoners. Daarin is geen plek voor racisme, zoals Zwarte Piet”, zei Ezra Özen, woordvoerder van Extinction Rebellion. “Het is in dit herdenkingsjaar van onze gedeelde slavernijgeschiedenis nog belangrijker dat we als klimaatbeweging onze solidariteit laten zien met de anti-racisme beweging. Daarom zitten wij vandaag burgerlijk ongehoorzaam naast KOZP in de raadszaal.”

Einde van de actie (Foto; Wouter van Leeuwen)
Er was veel politie buiten (Foto; Wouter van Leeuwen)

Eric Krebbers