Open brief aan Hannah de Vries, propagandist van wapenbedrijf Airbus

Sinds begin dit jaar worden Doorbraak, Stop the war on migrants en Krapuul belaagd door het “Global AntiFraud team” van “CSC Digital Brand Services”. Die vage club stuurde inmiddels in opdracht van Airbus een hele reeks mails naar ons en de twee andere linkse organisaties. We zouden kritische artikelen over een Leidse propagandabijeenkomst van het wapenbedrijf, die plaatsvond op 29 maart 2018, van onze websites moeten verwijderen. Minimaal zouden we de naam van Hannah de Vries, die daar sprak, eruit moeten schrappen.

Bij ons gaat het om de artikelen “Protesteer tegen de propaganda voor wapenbedrijf Airbus op de Leidse universiteit!” (23 maart 2018) en “Afghaanse vluchtelingen vragen Leidse universiteit om promotiebijeenkomst wapenbedrijf Airbus te annuleren” (28 maart 2018). Op 17 maart van dit jaar was voor ons de maat vol en plaatsten we vooraf aan beide artikelen dit intro:

“Airbus heeft het “Global AntiFraud team” van “CSC Digital Brand Services” ingeschakeld dat ons ‘verzocht’ om onderstaand artikel (en het andere rond dit protest) te verwijderen. Mochten we daartoe niet genegen zijn, dan moesten we minimaal de naam van Hannah de Vries verwijderen, alsook het plaatje met het logo van Airbus en haar foto ernaast. Dat plaatje hadden we geknipt van het rechterdeel van de banner van dit Facebook-event. Ze beroepen zich op hun ‘trademark’.

“An employee named Hannah de Vries working in HR is mentioned on your site from an action group that is quite anti-Airbus. She gave a lecture a while ago for a group of people to promote working for Airbus. The action group took that opportunity to spill their propaganda singling this one employee out. It is quite a burden for Hannah de Vries, since if we google her name and Airbus, it is the first hits”, schreven ze onder meer.

Waarop wij reageerden: “But we would really like to know why you are requesting us this? Is she ashamed of the work she does? Does she not want people to know she works for the arms industry? (…) You refer to the article of the action group as ‘propaganda’, but you do realise that it’s De Vries who’s being paid to make actual propaganda?”

De Vries heeft zichzelf openbaar bekend gemaakt via Facebook. Het enige wat dit artikel doet, is de context van haar optreden anders benoemen. Geen “career opportunities” maar werken bij een bedrijf dat wapens maakt. Ze is er dus niet zozeer tegen dat haar naam bekend is, maar dat we zakelijk benoemen wat ze doet.

We hebben het plaatje verwijderd, maar laten de naam van de propagandist Hannah de Vries staan.

Een paar dagen later publiceerde Stop the war on migrants ook een verklaring.

Airbus tries to censor Afghan refugees

On 29 March 2018, an Airbus employee, Hannah de Vries, spoke at a recruiting event at Leiden University. The recruiter hereby ignored an open letter sent by the Federation of Afghan Refugees in the Netherlands (FAVON), which had requested a boycott of the arms company. The letter highlighted the role of the weapons trade in escalating war in Afghanistan. Airbus is also involved in making Europe’s borders a deadlier place for refugees.

An American consultancy hired by Airbus has now requested the removal of articles about the open letter. Airbus’s bombs have permanently silenced many Afghans, and now the company is attempting to silence those who managed to escape. Help us counteract the censorship by spreading the message.

Stop the war on migrants! End warmongering by “security” companies!

Bij Doorbraak hebben we sindsdien gelukkig niets meer vernomen van dat “Global AntiFraud team”, maar men bleef Stop the war on migrants wel achtervolgen met brieven. Daarop hebben de activisten besloten een open brief te schrijven aan Hannah de Vries, die we hier integraal overnemen.

Aan: Hannah de Vries, Airbus

Hannah,

De afgelopen maanden heeft het bedrijf CSC Brand Services ons (en anderen) meerdere malen namens jou en je werkgever Airbus lastig gevallen met mails met het dringende verzoek een artikel over jou en jouw werk van onze website te verwijderen. We hebben genoeg van jullie gezeur en zullen in deze open brief uiteen zetten waarom we dat niet gaan doen.

Het betreffende artikel behelst een open brief die de Federatie van Afghaanse Vluchtelingen Organisaties in Nederland (FAVON) in maart 2018 aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden stuurde. In die brief werd de faculteit gevraagd een wervingspraatje van jou namens Airbus te annuleren. We citeren uit deze brief: “Van alle ‘bloeiende’ afzetmarkten die de wapenhandel ‘rijk’ is, is alleen al in Afghanistan geen familie meer te vinden die niet verscheurd is door oorlog, geweld en vluchtelingschap, en geen individu die geen slachtoffer kent van onder andere Airbus’ producten en die van hun concurrenten. […] Het aantal mensen dat veiligheid zoekt tegen het wapentuig, maar de dood vindt door toedoen van de steeds groeiende aantallen en geavanceerdere Europese grenzen loopt inmiddels al in de tienduizenden. De winsten die bedrijven als Airbus opstrijken door hun zelf gecreëerde vluchtelingen tegen dodelijke grenzen aan te laten lopen, zullen inmiddels zijn opgelopen tot miljarden.”

Nu krijgen we herhaaldelijk te horen dat dit artikel jouw goede naam aantast. Onze eerste reactie bij het lezen van die mails is: “Hoe durf je?” Hoe durf je te mekkeren over jouw ‘goede naam’ en hoe verschrikkelijk het voor je is dat mensen die jouw naam op internet opzoeken geconfronteerd worden met de waarheid over waar je je geld mee verdient? Hoe durf je daar bovenop nog eens te proberen kritische stemmen, nota bene afkomstig van mensen die de gevolgen van jullie dodelijke handel van nabij hebben meegemaakt, de mond te snoeren? Ken je geen schaamte?

Wij zouden ons rot schamen als we zouden werken voor een bedrijf dat de middelen produceert en levert voor oorlog, onderdrukking en mensenrechtenschendingen. Moeten we je eraan herinneren dat Airbus een van de leveranciers is van de wapens die de oorlog in Jemen gaande houden, met inmiddels meer dan 233.000 doden tot gevolg? Dat Airbus helikopters levert aan de Braziliaanse politie en veiligheidstroepen, die ze inzetten bij beschietingen en ander politiegeweld tegen de arm gehouden bevolking? Dat Airbus vorig jaar een contract sloot om Libië te voorzien van helikopters voor onder meer grensbewaking, terwijl niemand kan zijn ontgaan in wat voor verschrikkelijke omstandigheden vluchtelingen in dat land vastzitten? Dat Airbus ook vorig jaar een groot contract voor het leveren van dronesurveillancevluchten aan Frontex toebedeeld kreeg, samen met Israel Aerospace Industries, dat reclame maakt voor de betreffende drones als zijnde getest op Palestijnen? Dat datzelfde Frontex sindsdien zwaar onder vuur ligt vanwege betrokkenheid bij pushbacks en geweld tegen vluchtelingen aan de Europese buitengrenzen? Dat Airbus betrokken is bij productie voor en onderhoud van het Franse kernwapenarsenaal?

Zo zouden we nog pagina’s lang door kunnen gaan, de lijst is eindeloos. Bovendien profiteert Airbus niet alleen van bestaand beleid, maar lobbyt hard voor onder meer meer EU-geld voor de ontwikkeling van nieuwe wapens, tegen wapenexportbeperkingen en voor verdere militarisering van grenzen. Sinds 1 december 2014 heeft Airbus 215 keer aan tafel gezeten bij de Europese Commissie. Hoe vaak denk je dat de stemmen van vluchtelingen en andere slachtoffers van jullie handel daar gehoord zijn?

Jij hebt ervoor gekozen die dag in 2017 de hartekreet van Afghaanse vluchtelingen te negeren en wel een propagandapraatje voor Airbus te houden. Jij hebt er daarmee ook zelf voor gekozen je in het publieke domein te begeven als vertegenwoordiger van Airbus. En jij kiest er nog altijd voor te werken bij een bedrijf, meer bepaald de militaire tak daarvan, dat over de hele wereld bijdraagt aan dood en vernietiging.

Keuzes hebben consequenties en dat zal ook het geval blijven. Bij elke nieuwe pathetische mail van jullie kant zullen we een nieuw artikel plaatsen om het werk van Airbus en de bijdragen van jou en anderen daaraan onder de aandacht te brengen en dit ruimschoots via sociale media verder verspreiden.

We zijn overigens wel bereid het door jou gewraakte artikel te verwijderen, mits we dit kunnen vervangen door een afschrift van een brief waarin je ontslag neemt bij Airbus, vergezeld van een verklaring waarin je onomstotelijk afstand neemt van de dodelijke praktijken van dit bedrijf en verantwoordelijkheid neemt voor jouw jarenlange bijdrage aan deze praktijken.

Otherwise: you can go fuck yourself.

Stop the War on Migrants

Hopelijk kiezen Airbus en De Vries nu eieren voor hun geld.

Eric Krebbers