Organisaties, teken ook de oproeptekst van Platform Stop Racisme en Fascisme in aanloop naar de verkiezingen!

Spandoek van het platform bij het anti-racisme protest op 13 maart in Rotterdam.

Het Platform Stop Racisme en Fascisme heeft een tekst opgesteld “als vertrekpunt voor acties tegen extreem-rechts” in aanloop naar de komende verkiezingen. Die oproeptekst, die ook Doorbraak heeft ondertekend, vind je hieronder.

De val van het kabinet betekende ook het einde van Rutte. Dit is goed nieuws. Rutte was de eindverantwoordelijke voor de racistische heksenjacht op toeslagenouders, de voortdurende gaswinning in Groningen en de ongekende afbraak van publieke voorzieningen zoals huisvesting, zorg en onderwijs. In november zijn de verkiezingen, maar het is de vraag of hier iets beters voor in de plaats komt. De VVD hoopte met de val van het kabinet de aanval op migranten tot speerpunt van de campagne te maken. Maar de VVD bezuinigde zelf opvanglocaties weg zodat er nu te weinig opvangplekken zijn. Mensen die op zoek zijn naar een beter leven, worden op deze manier als zondebok gebruikt. Hiermee wordt de aandacht afgeleid van bijvoorbeeld de afbraak van sociale woningbouw en de redenen waarom mensen vluchten zoals de klimaatcrisis en westerse oorlogspolitiek.

Op tal van terreinen staan onze rechten steeds verder onder druk. In de Tweede Kamer worden antisemitische complottheorieën, zoals over ‘omvolking’, verspreid. Het bestaansrecht van trans personen en andere leden van de regenboogfamilie wordt ontkend. Gezondheid en biodiversiteit worden geofferd voor de belangen van de agro-industrie. Drijvende kracht hierachter zijn extreem-rechtse partijen zoals FvD, JA21 en de PVV.

Parallellen met de jaren dertig dringen zich op. Niet alleen richt de ontmenselijking zich telkens op nieuwe groepen. Ook de gevolgen worden groter. Zo worden activisten tegen de racistische karikatuur van Zwarte Piet structureel met geweld belaagd. Ook mensen die de straat op gaan voor het klimaat worden in toenemende mate geconfronteerd met intimidatie. Extreem-rechtse media zoals ON! wakkeren het vuurtje aan.

Ondertussen sluit VVD-leider Yeşilgöz een regering met de fascistische haatzaaier Wilders niet langer uit. Gevestigde media nemen ook steeds vaker extreem-rechtse frames over. Ook delen van links, die weigeren te pleiten voor open grenzen of geen streep trekken tegen racisme en fascisme, dragen hieraan bij. Het vuurtje groeit zo uit tot een veenbrand.

Alleen samen kunnen we dit vuur blussen. Links stemmen is niet genoeg. We spreken af dat we elkaar steunen. Een aanval op één bevolkingsgroep is een aanval op ons allen. In de aanloop naar de verkiezingen roepen we op om samen in actie te komen en een helder geluid te horen: geef haat geen stem!

  • Migratie is een mensenrecht – Geef haat geen stem!
  • Trans rechten nu – Geef haat geen stem!
  • Voor een leefbaar klimaat – Geef haat geen stem!

Organisaties kunnen de oproeptekst tekenen door dit formulier in te vullen.

Harry Westerink