'Dierenstrijd' bij Pegida

‘Dierenstrijd’ bij Pegida.

Regelmatig steekt in de dierenrechtenscene, als vegan toch ook ‘mijn’ scene, een sentiment tegen ritueel slachten de kop op. Het zou dieronvriendelijker zijn dan normale slacht, en daarom afgeschaft moeten worden.

Allereerst is dat natuurlijk aperte onzin. Dieren doden is dieren doden, en de industriële ‘westerse’ slacht is op geen enkele manier toffer dan de manier waarop koosjere of halal-slachters te werk gaan. Daarbij doet het er natuurlijk niet toe, qua dierenrechten, hóé het dier dood gaat. Het is verwerpelijk, onnodig en absurd dát het dier wordt doodgemaakt. Maar goed, daar hebben we het hier nu niet over. Was het echter alleen een verschil van inzicht over dierenwelzijn of dierenrechten, dan zou ik er weinig tijd mee verspillen. Doe ik ook niet als er weer eens om grotere kooien wordt geroepen voor varkens, of scharreleieren versus legbatterij, hoewel ik die twee ook niet heel revolutionair acht.

Steeds als de rituele slacht weer wordt bevochten, bekruipt me een eng gevoel. Het is anno 2018, en eigenlijk al een jaar of tien, vijftien, niet meer mogelijk zo’n standpunt in te nemen zonder op zijn minst tegen xenofobie aan te hangen. Al snel “zijn die moslims maar barbaren”, en “gaan die joden maar lekker in Israël slachten”.

Door dit soort standpunten spelen we racistisch rechts in de kaart. Letterlijk. De PVV ouwebet wat over diertjes, en komt vet sympathiek over met voorstellen om de godsdienstvrijheid voor moslims in te perken. En in vegan kringen staat men te klappen, de Partij van de Dieren stemt er zelfs in mee.

Als ik daar kritiek op uit, krijg ik steevast “maar hun reden doet er niet toe, het is goed voor de dieren!”. Nou ja, dat laatste valt nogal te betwisten, en dat eerste is gevaarlijke bullshit. Het. Doet. Er. Toe.

De PVV probeert er een racistisch ding door te krijgen, en hangt daar een dun gordijntje van dierenliefde voor. Maar als je daar niet doorheen prikt, als je door dat gordijn niet volop het oranje-blanje-bleu ziet wapperen, ben je te kortzichtig voor woorden. Door moedwillig de achtergrond te negeren ben je vet aan het smeren op het hellende vlak van racistische politiek.

Het is overigens niet alleen de PVV. Nazi-groepjes zijn zich al jaren aan het mengen in de beweging, er zijn zelfs nazi-dierenactivisten. Heel toevallig voeren die uitsluitend actie tegen koosjer en halal slachten en zie je ze niet bij andere slachthuizen. Of als hun kameraden met afgehakte varkenskoppen of jerrycans varkensbloed lopen te zeulen.

(Vraag je je, even tussendoor, wel eens af waarom de dierenrechtenscene zo wit is? Zou het misschien kunnen dat bijvoorbeeld moslims zich niet heel welkom voelen bij een groepering die roept dat ze barbaren zijn? Just sayin’…)

En gisteren ging de boel weer een stapje verder. In Niederösterreich, de deelstaat om Wenen heen, is een FPÖ-er (extreem-rechts, bekend van minarettenverboden en zo) de landsraad (soort minister, geloof ik) van dierenwelzijn. En hij stelde gisteren voor dat koosjer vlees alleen aan belijdende joden verkocht mag worden. Daarvoor moet een lijst worden opgesteld waarop wordt bijgehouden wie een koosjer leven leidt. Zo kan er niet meer door niet-joden koosjer worden gekocht, en wordt er dus minder koosjer geslacht, en dus dierenwelzijn, is de redenatie.

I shit you not. Hij stelt godverdomme nog net niet voor dat joden een merkteken op hun jas dragen om het makkelijker te maken.

Dit is waar het heengaat als wij, als vegan scene, rituele slacht gaan aanvallen. We laten ons voor het karretje spannen van racisten, en helpen het opzetten van fascistische structuren. Onze argumenten, onze beweging, wij worden gebruikt om joden en moslims het leven zuur te maken.

Het is tijd dat we als dierenrechtenbeweging, van simpele vegans tot hardcore activisten en Partij van de Dieren-politici, ons luid en duidelijk uitspreken tegen racisme, en extreem-rechts buiten de beweging zetten. Geen “oh, misschien zit zij ook bij Pegida, maar ze is zo aardig”, maar “opbokken met je racistische gif”. Geen “maar ze zijn democratisch verkozen!!!”, maar “kappen nou met je islamofobe kwats!”.

Als we nazi’s mee laten rijden op ons stokpaardje, draagt ons stokpaardje binnen de kortste keren hoge, zwarte, glimmende laarzen. Van leer.

Jochem
(Maker van het weblog Jochem vindt er dingen van. Dit artikel publiceerde hij vandaag op Facebook.)


 1. Dylan # 1 
  5 maanden geleden

  Je snapt hopelijk wel dat veel mensen die dierenrechten een warm hart toedragen, niet veganistisch zijn maar vegetarisch? Dat er zelfs mensen zijn, zoals mij, die ook voor dierenrechten zijn maar wel eens wat vlees of vis eten? dat zelfs ook veel veganisten wel degelijk een verschil zien in hoe (1) de dieren geleefd hebben en (2) hoe ze aan hun eind zijn gekomen?

  Je kan wel mooi zeggen dat het allemaal niet ‘revolutionair’ is (een woord dat helaas te pas en te onpas wordt gebruikt), en zeggen ‘een dier doden is een dier doden, punt’ maar dan sla je toch echt wel heel duidelijk de plank mis. Dood is namelijk dood – klopt – maar als je niet in een hiernamaals gelooft merk je daar helemaal niks van, en mocht je dat wel doen dan stel je je dit waarschijnlijk beter voor dan dit ‘aardse tranendal’. Rustig wegdrijven door een overdosis morfine of doodgemarteld worden, daar zit toch echt een verschil in. En dat geldt voor elk levend wezen: doe maar mij iets wat dichter bij de eerste in de buurt komt dan de tweede. Of ga jij nou echt beweren dat het jou niks uit zou maken?

  Waarmee ik niet wil zeggen dat de bedoeling waarmee je dit stuk schrijft verkeerd is. Of zelfs dat halal/koosjere slacht slechter is dan andere vormen (dat zal helemaal aan hoe het precies gebeurt liggen). Maar je bereikt met je argumenten hoogstens dat je de meest (links)extreme veganisten een gevoel van gelijk geeft, terwijl je de rest de andere kant op jaagt.

 2. Jochem # 2 
  5 maanden geleden

  Ja, dat is dus bull. Als je voor dierenrechten bent, ben je vegan. Waar jij het over hebt is dierenwelzijn, en mijns inziens nogal half werk. Prima hoor, ga je gang, maar beweer niet dat je voor dierenrechten bent en vlees eet. Het meest basale recht dat we dieren moeten toekennen is namelijk dat op zelfbeschikking, en dus op niet in kooien leven en geslacht worden. Dat rijmt simpelweg niet met iets anders als veganisme.

  Maar daarbij komt dat dat los staat van het punt van het artikel: we moeten racisme met wortel en tak uit de scene trappen.

 3. Dylan # 3 
  5 maanden geleden

  Nou gebruik je in je artikel de termen dier(on)vriendelijkheid, dierenwelzijn en dierenrechten en niet alleen dierenrechten, maar goed.

  Mijn punt is dat je met je houding (de manier waarop je je positie inneemt) mensen binnen de dierenrechtenscène richting fascisme jaagt, terwijl je beoogt dat de bestrijden. Op dezelfde manier dat je mij verder weg jaagt van de dierenrechtenscène, door de houding die je naar mij neemt.

  Als jij dat prima vindt – prima. Ik niet, want ook al heb je me nu retorisch uit jouw beweging gesneden,, ik draag die een warm hart toe ook al eet ik wel eens een dier (je zou bijna zeggen dat ik daarin ook op andere diersoorten lijk). Purisme is de doodsteek van elke beweging, omdat je dan de oorlog verklaart aan iedereen die het niet 100% met je eens is. Prima dat je fascisme uit de dierenrechtenscène wilt trappen, maar doe dat dan op een manier waarmee je open staat voor – bijvoorbeeld – het argument dat het wel uitmaakt hoe een dier wordt geslacht, ook al vind jij dat sowieso nooit een dier geslacht moet worden (de 2 posities sluiten elkaar ook niet uit he). Want anders ben je dus bezig zowel de mensen die wel vinden dat dat wat uitmaakt en de fascisten die dat argument gebruiken om te hakken op moslims en joden tot vijand te maken. Terwijl als je fascisme ‘met wortel en tak’ de scène uit wilt trappen (zonder meteen die helemaal kapot te maken), je de eersten juist moet losweken van de laatsten. Jouw houding duwt ze juist dichter op elkaar.

 4. Henk Veldman # 4 
  4 maanden geleden

  Beste Jochum, je bent over duidelijk een veganist. Je moet niks van vlees hebben. Vlees is afkomstig van dieren.
  Je bent een mens. Mensen behoren tot de zoogdieren. Ze drinken melk die door hun moeders worden geleverd. Ik neem aan dat jou dat ook wel eens is overkomen.. Wat moet er gebeuren met de dieren die uitgemolken zijn? Weken of jarenlang laten lijden tot ze uiteindelijk aan ziektes of zwakheden sterven? Je kunt ze dan toch maar beter opeten? Voor het dierenwelzijn is dat toch echt beter als je ze eerder afmaakt. Natuurlijk heb je gelijk als je zegt dat dieren veel beter behandeld moeten worden, dan nu in de meeste gevallen gebeurt. Maar echt, jij zou niet bestaan als je moeder niet omnivoor zou zijn geweest. Veder moet je eens hier kijken: https://www.wikiwand.com/nl/Gorilla%27s Een gorilla is een dier dat sterk verwant is aan de mens. Hij is echter puur vegetarisch.
  Vergelijk ‘m eens met de chimpansee: Zie https://www.wikiwand.com/nl/Chimpansee. Ook dit dier is “menselijk”. Beide dieren komen in hetzelfde leefgebied voor. Een chimpansee is echter omnivoor. Net als wij mensen. Een chimpansee is aanmerkelijk intelligent dan een gorilla. Je ziet in het artikel dat hij zelfs wapens maakt en tot oorlogvoeren in staat is.
  Kleed je eens uit. Bekijk je lichaamsvormen.
  Ben jij zo’n dikkertje als die gorilla? Die gorilla heeft die dikke buik nodig omdat hij meer voedsel nodig heeft. Een koe is ook vegeteriër en eet 25 tot 50 kg voedsel per dag. Hoe zou de mens eruit zien als die puur plantaardig voedsel zou eten?

 5. Eric # 5 
  4 maanden geleden

  Wat moet er gebeuren met de dieren die uitgemolken zijn? Weken of jarenlang laten lijden tot ze uiteindelijk aan ziektes of zwakheden sterven? Je kunt ze dan toch maar beter opeten?

  We kunnen ze beter helemaal niet uitmelken. Sowieso zouden we geen dieren moeten fokken voor ‘onze’ doeleinden, en ze gewoon in vrijheid in de natuur laten leven. En dan hoeven we ook geen antwoorden te verzinnen op dit soort vragen, want dan zijn er geen dieren die we opgebruikt hebben en dan maar beter kunnen opeten.

  Maar echt, jij zou niet bestaan als je moeder niet omnivoor zou zijn geweest.

  Onzin, er zijn zat moeders die vegetariër en zelf veganist zijn.

  Verder staat je reactie vol met biologische redenen om dieren te eten. Maar biologische argumenten tegen (of voor!!) vegetarisme en veganisme snijden geen hout. Het gebruiken of niet gebruiken van dieren voor ‘onze’ doeleinden is een morele en politieke keuze.

  Sowieso is het ontlenen van argumenten aan ‘de natuur’ net zoals het komen aandraven met de Bijbel. Je kan er altijd wel iets in vinden om je standpunten mee te ‘onderbouwen’. En je tegenstander in de discussie net zo goed.

  Hoe zou de mens eruit zien als die puur plantaardig voedsel zou eten?

  Er zijn wereldwijd miljoenen veganisten en die zijn over het algemeen gezonder en er fysiek beter aan toe dan veel vleeseters. Ik zou me daar eens in verdiepen voordat ik zulke ongeïnformeerde uitspraken deed.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*