Over het Oostenrijkse plan om een lijst aan te leggen van koosjer etende joden

'Dierenstrijd' bij Pegida
‘Dierenstrijd’ bij Pegida.

Regelmatig steekt in de dierenrechtenscene, als vegan toch ook ‘mijn’ scene, een sentiment tegen ritueel slachten de kop op. Het zou dieronvriendelijker zijn dan normale slacht, en daarom afgeschaft moeten worden.

Allereerst is dat natuurlijk aperte onzin. Dieren doden is dieren doden, en de industriële ‘westerse’ slacht is op geen enkele manier toffer dan de manier waarop koosjere of halal-slachters te werk gaan. Daarbij doet het er natuurlijk niet toe, qua dierenrechten, hóé het dier dood gaat. Het is verwerpelijk, onnodig en absurd dát het dier wordt doodgemaakt. Maar goed, daar hebben we het hier nu niet over. Was het echter alleen een verschil van inzicht over dierenwelzijn of dierenrechten, dan zou ik er weinig tijd mee verspillen. Doe ik ook niet als er weer eens om grotere kooien wordt geroepen voor varkens, of scharreleieren versus legbatterij, hoewel ik die twee ook niet heel revolutionair acht.

Steeds als de rituele slacht weer wordt bevochten, bekruipt me een eng gevoel. Het is anno 2018, en eigenlijk al een jaar of tien, vijftien, niet meer mogelijk zo’n standpunt in te nemen zonder op zijn minst tegen xenofobie aan te hangen. Al snel “zijn die moslims maar barbaren”, en “gaan die joden maar lekker in Israël slachten”.

Door dit soort standpunten spelen we racistisch rechts in de kaart. Letterlijk. De PVV ouwebet wat over diertjes, en komt vet sympathiek over met voorstellen om de godsdienstvrijheid voor moslims in te perken. En in vegan kringen staat men te klappen, de Partij van de Dieren stemt er zelfs in mee.

Als ik daar kritiek op uit, krijg ik steevast “maar hun reden doet er niet toe, het is goed voor de dieren!”. Nou ja, dat laatste valt nogal te betwisten, en dat eerste is gevaarlijke bullshit. Het. Doet. Er. Toe.

De PVV probeert er een racistisch ding door te krijgen, en hangt daar een dun gordijntje van dierenliefde voor. Maar als je daar niet doorheen prikt, als je door dat gordijn niet volop het oranje-blanje-bleu ziet wapperen, ben je te kortzichtig voor woorden. Door moedwillig de achtergrond te negeren ben je vet aan het smeren op het hellende vlak van racistische politiek.

Het is overigens niet alleen de PVV. Nazi-groepjes zijn zich al jaren aan het mengen in de beweging, er zijn zelfs nazi-dierenactivisten. Heel toevallig voeren die uitsluitend actie tegen koosjer en halal slachten en zie je ze niet bij andere slachthuizen. Of als hun kameraden met afgehakte varkenskoppen of jerrycans varkensbloed lopen te zeulen.

(Vraag je je, even tussendoor, wel eens af waarom de dierenrechtenscene zo wit is? Zou het misschien kunnen dat bijvoorbeeld moslims zich niet heel welkom voelen bij een groepering die roept dat ze barbaren zijn? Just sayin’…)

En gisteren ging de boel weer een stapje verder. In Niederösterreich, de deelstaat om Wenen heen, is een FPÖ-er (extreem-rechts, bekend van minarettenverboden en zo) de landsraad (soort minister, geloof ik) van dierenwelzijn. En hij stelde gisteren voor dat koosjer vlees alleen aan belijdende joden verkocht mag worden. Daarvoor moet een lijst worden opgesteld waarop wordt bijgehouden wie een koosjer leven leidt. Zo kan er niet meer door niet-joden koosjer worden gekocht, en wordt er dus minder koosjer geslacht, en dus dierenwelzijn, is de redenatie.

I shit you not. Hij stelt godverdomme nog net niet voor dat joden een merkteken op hun jas dragen om het makkelijker te maken.

Dit is waar het heengaat als wij, als vegan scene, rituele slacht gaan aanvallen. We laten ons voor het karretje spannen van racisten, en helpen het opzetten van fascistische structuren. Onze argumenten, onze beweging, wij worden gebruikt om joden en moslims het leven zuur te maken.

Het is tijd dat we als dierenrechtenbeweging, van simpele vegans tot hardcore activisten en Partij van de Dieren-politici, ons luid en duidelijk uitspreken tegen racisme, en extreem-rechts buiten de beweging zetten. Geen “oh, misschien zit zij ook bij Pegida, maar ze is zo aardig”, maar “opbokken met je racistische gif”. Geen “maar ze zijn democratisch verkozen!!!”, maar “kappen nou met je islamofobe kwats!”.

Als we nazi’s mee laten rijden op ons stokpaardje, draagt ons stokpaardje binnen de kortste keren hoge, zwarte, glimmende laarzen. Van leer.

Jochem
(Maker van het weblog Jochem vindt er dingen van. Dit artikel publiceerde hij vandaag op Facebook.)