Twee jaar gratis werken om daarna mogelijk een tijdelijk contract te krijgen?

Afgelopen week wandelde ik van de supermarkt naar huis toen mijn oog viel op een poster die was geplakt naast de brug. “Wil jij je eigen inkomen verdienen?”, stond er op. Natuurlijk wil ik mijn eigen inkomen verdienen. De poster lijkt op een aankondiging van een bijeenkomst waar ik een paar weken eerder ben geweest. Ik zie plaats, tijd en datum en het blijkt om dezelfde bijeenkomst te gaan. Het was op 27 juni en er was totaal geen sprake van je eigen inkomen verdienen. Vier dagen in de week werken en daarnaast een opleiding. Twee jaar werken voor je uitkering en dan, zo vertelde een van de hoveniers mij, kunnen ze misschien een tijdelijk contract krijgen. Als ze goed bevallen. De kans is groot dat degenen die meedoen aan deze variant op werken zonder loon over twee jaar niet meer of minder in de bijstand zitten dan dat ze nu in de bijstand zitten (…) Ik vind het jammer dat bedrijven het inmiddels heel normaal zijn gaan vinden dat mensen twee jaar werken zonder loon. Ze noemen het een participatiebaan. Meedoen is belangrijker dan eerlijk betaald krijgen. Ik zal het nooit normaal vinden en ik zal mij er nooit bij neerleggen. Dat ze dan ook nog eens met een gemeen trucje mensen de valse indruk geven dat ze hun eigen inkomen mogen verdienen, is helemaal triest. Mensen in de bijstand zullen alleen maar meer gedemotiveerd raken. Dat werkenden die de poster zien zullen denken dat bijstand een keuze is en dat dit wederom als bewijs gezien wordt dat wij ons eigen inkomen niet willen verdienen, is alleen maar mooi meegenomen.

Alexsander Hesse in Wil jij je eigen inkomen verdienen? (Alexsanderhesse.nl)