Politie Rotterdam, zouden jullie willen ophouden met het in elkaar slaan van dakloze mensen?

Hier volgt een bericht van een huisarts van een maatschappelijke instelling in Rotterdam, die door de politie Rotterdam lijkt te zijn aangesproken en zodoende diens bericht van internet heeft verwijderd. Naam en functie van de huisarts zijn bekend bij de redactie, maar voor diens veiligheid verwijderd. “Beste Politie Eenheid Rotterdam, zouden jullie alsjeblieft willen ophouden met het in elkaar slaan van mensen die op deze manier plotsklaps mijn patiënten worden? Waar dit vroeger sporadisch voorkwam, zie ik nu iedere week mensen die met serieuze verwondingen naar mij toe worden gebracht. Bijna wekelijks moet ik er mensen voor naar het ziekenhuis sturen. Gisteren iemand met het vermoeden van een schouderpeesruptuur, die week ervoor iemand met vermoeden ribfracturen, mensen met vermoeden van ernstige hersenschuddingen, opgezwollen ogen en vermoeden oogkasfracturen… zo maken we de maatschappelijke kosten niet echt lager. Kijk, ik weet dat de geschiedenis zich herhaalt: we hebben al lang weer een perron nul. Ik zie al mijn dakloze patiënten zich verzamelen in het Centraal Station, voor de poortjes, om warm en enigszins veilig te blijven. Ze scholen samen in parken, in winkelcentra en dat voelt voor ons allemaal onveilig. Ik weet ook dat ze fors gebruiken: dat is wat de straat met je doet, om de onveiligheid aan te kunnen. In tien dagen ondergaan mensen een metamorfose. Maar ze zijn daar omdat deze mensen geweigerd worden in de opvang, ondanks dat ze hier wél recht op hebben. Wij, onze maatschappij maar vooral de gemeente Rotterdam, hebben namelijk besloten dat we mensen hun recht op huisvesting onthouden, om een afschrikbeleid door te voeren. Dat werkt overigens voor geen meter en zorgt voor veel andere problemen en kosten, maar onze gemeenteraad is met alle liefde kortzichtig. En dús belanden al deze mensen op straat, waar kleine problemen uitmonden in drama’s. Ik snap dat jullie nu voor een steeds grotere en lastigere opgave staan: iedere week weer zie ik de groep op straat groeien. Maar ze in het ziekenhuis slaan is wat mij betreft niet de oplossing. Want vanuit het ziekenhuis worden ze gewoon weer ontslagen naar… de straat. Richt je woede op het stadhuis, die bewust deze problemen veroorzaken. Of ga eens polderen-op-z’n-polities in Den Haag: wie weet effectief. Mijn zegen hebben jullie. Oh, en als we toch bezig zijn: zouden jullie alsjeblieft ook willen stoppen met het breken van ID-bewijzen van mijn patiënten? Inmiddels zijn we heel behendig geworden in het weer lijmen van ID-kaarten, maar jullie hebben volgens mij echt geen idee welke ellende jullie hiermee veroorzaken. Want het is niet zo dat als je een ID-bewijs vernietigt, de persoon ‘poef’ ook verdwijnt. Het gevolg: mensen mogen niet gaan werken, blijven dus langer op de straat – want werk is gekoppeld aan een bed – en hoe langer je op de straat bent, hoe lastiger de weg terug. PS: dit is een serieus verzoek. Binnenkort ga ik met mijn patiënt die gisteren het ziekenhuis in is geslagen aangifte doen. Hopelijk komen we er dan achter of dit één rotte peer is, of een systeemprobleem. Als aangifte doen niet gaat werken, dan ga ik mijn patiënten fotograferen en met hun verhaal naar de landelijke pers.”