Pretpark Duinrell zwicht onder druk van hysterische Piet-fans

Blackface in Duinrell.
Blackface in Duinrell.

Onlangs liet het Wassenaarse pretpark Duinrell weten dat men dit jaar geen bezoek ontvangt van Zwarte Pieten, maar wel van zogeheten Karakterpieten, zoals een Brandweerpiet, een Discopiet en een Politiepiet. “We zijn afgestapt van de term Zwarte Piet”, zei een Duinrell-woordvoerder gisteren, die toen nog weigerde om duidelijk te maken of die Karakterpieten nog zwart geschminkt zouden zijn. Maar vandaag heeft Duinrell alweer laten weten dat de Pieten toch “gewoon” zwart blijven, “uit angst voor een volksopstand, bedreigingen en een massale boycot”.

Nadat Duinrell had aangekondigd dat de Pieten voortaan niet meer Zwarte Piet zouden worden genoemd, brak er een heuse Duinrell-rel los. Het pretpark kreeg op nieuwssites, internetfora en sociale media honderden woedende reacties over zich heen. Zwarte Piet-fans dreigden met een boycot. Let wel: het pretpark had niet meer gedaan dan gemeld dat de naam waarmee de Pieten worden aangeduid, zou veranderen. Men had in het midden gelaten of de kleur van de Pieten ook zou worden gewijzigd. Toch vormde dat al voldoende aanleiding voor een heleboel Piet-fans om het pretpark in het verdomhoekje te plaatsen.

Naar aanleiding van “de discussie” over de veronderstelde verandering van de Pieten meldt het pretpark vandaag ook nog dat sommige Zwarte Pieten wel een blonde pruik op krijgen. Zo krijgt de nationale blackface-folklore bedoeld of onbedoeld een nog wat nadrukkelijker oerhollands karakter. Maar vanzelfsprekend krabbelt het pretpark niet terug na een “discussie”. Het gaat immers om regelrechte racistische massahysterie van Piet-fans die weten dat ze in de verdediging zijn gedrongen en die zich daardoor steeds belachelijker, agressiever en extremistischer gaan gedragen. Ook bij de concurrentie van Duinrell dreigt de blackface-folklore zich voorlopig staande te houden. Attractiepark Slagharen heeft al laten weten dat de Zwarte Pieten ook dit jaar “behouden blijven”. Het is nog niet bekend waar de Efteling en Toverland voor kiezen.

Elfjes

Als de Efteling toch nog zou besluiten om de racistische karikatuur uit het pretpark te verbannen, dan slaat men twee vliegen in één klap. Daarmee wordt niet alleen het Zwarte Piet-racisme een veeg uit de pan gegeven. Ook Geert Wilders wordt zo in het nauw gebracht, want het is bekend dat de PVV-leider een groot liefhebber is van het pretpark. Tijdens een PVV-fractie-uitje schijnt hij maar liefst zeven keer achter elkaar te zijn ingestapt voor de Droomvlucht, een van de bekendere Efteling-attracties. In een cabine vloog hij toen door een sprookjeswereld met zwevende kastelen, elfjes en kabouters, terwijl er feeërieke muziek klonk en hij een zoete geur rook. Jammer dat hij daar niet is blijven rondvliegen, hoewel dat ook weer niet prettig zou zijn voor de Efteling-managers. Dan zouden zij voortaan met de extreem-rechtse politicus opgescheept zitten. Mocht de Efteling Zwarte Piet-vrij worden verklaard, dan kan Wilders het pretpark uiteraard niet langer meer bezoeken zonder zijn eigen door en door racistische uitgangspunten te verloochenen.

De Duinrell-rel vormt voor tegenstanders van Zwarte Piet uiteraard een mooie gelegenheid om attractieparken nog eens extra te bestoken met kritiek op de racistische karikatuur. Eerder al riep Doorbraak op om protestbrieven te sturen naar bedrijven die Zwarte Piet-producten maken, uitstallen en verkopen. Ook pretparken met Zwarte Pieten verdienen dergelijke brieven te ontvangen. Aanstaande zaterdag kunnen Piet-critici samen massaal brieven versturen tijdens een heuse schrijfmiddag tegen Zwarte Piet, van 15:00 tot 18:00 uur, bij Casco, Lange Nieuwstraat 7 in Utrecht.

Harry Westerink