Racisme in de zorg: “Ik wil niet door u geholpen worden”

De Creools-Surinaamse Marga Hendriks (36) werkte jarenlang in het Slotervaartziekenhuis, waar zij veel racisme meemaakte. “Patiënten horen mijn achternaam en verwachten een wit persoon. Als ik dan binnenkwam, reageerden ze terughoudend. In de lift van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam hing een reglement waarop stond dat racistische uitlatingen niet zijn toegestaan. Dat weerhield patiënten er niet van om meermaals vervelende opmerkingen tegen me te maken. Dat ik op Zwarte Piet lijk bijvoorbeeld. Toen ik eens een verloskamer binnenkwam en me voorstelde aan de toekomstige vader, zei hij uit het niets: “Ik snap niet dat jullie je zo inzetten om een kinderfeest te verpesten.” Daar schrok ik van. Hij kent me niet. Ik was daar om zijn vrouw te helpen. Ik negeerde hem en zette mijn pokerface op, maar het liefst wilde ik linea recta naar huis. Uit mijn tijd in de thuiszorg herinner ik me dat me bij binnenkomst werd gezegd: “Kijk, hier zijn de schoonmaakspullen.” Dan mocht ik uitleggen dat ik geen schoonmaakster was, maar verzorgster. Je probeert het af te doen als een vergissing. Maar het gebeurt niet één keer. Op een gegeven moment moet je onder ogen zien dat het door je huidskleur komt.”

Dominique Boulan in Racisme in de zorg: ‘Ik wil niet door u geholpen worden’ (Oneworld)