Revolutieservice

Ik werd vandaag gebeld door de FNV. Ik ben daar namelijk blijkbaar al vier jaar lid en ze willen wel eens contact hebben met hun leden. Moet niet gekker worden.

De persoon aan de lijn hield een vurig verhaal over het opbouwen van arbeidersmacht, het door middel van bittere gewapende strijd in handen nemen van de middelen van productie en uiteindelijk natuurlijk de omverwerping van het wereldwijde kapitalisme, dat vervangen dient te worden door een feministische, ecologische, anti-racistische, socialistische federatie van autonome regio’s, bestuurd van onderop. Dit hele verhaal uiteraard ondersteund met “Bella Ciao” en de Internationale als achtergrondmuziek. REVOLUTIE!!!!

Ja, nou nee dus. Goed, dat had ik ook niet helemaal verwacht. Maarrrr dan zeggen ze op z’n minst iets over collectieve belangenbehartiging. Toch? CAO-onderhandelingen, anyone?

Eh, nee ook niet.

Of ik actief wil worden bij, ik noem maar wat, de #Voor14-campagne van de FNV (voor een verhoging van het minimumloon)?

Dat zou wat veel gevraagd zijn, actieve leden, stel je voor.

De callcentermedewerker vertelde me wat voor ‘diensten’ de FNV aanbiedt (jaja, de befaamde belastingservice) en dat ze ook echt, echt, heul erg leuke online cursussen hebben die ik kan doen als ik een keer een uurtje ergens over heb (en daar krijg ik warempel een certificaat voor!!!!!).

Dat is dus hét selling point van niet eens de minst radicale vakbond van Nederland…

Mijn plan de campagne: iedereen wordt lid van de FNV en wordt vervolgens actief bij #Voor14 (gelukkig heeft de bond nog een activistische tak). Vervolgens brengen we zo veel mensen op de been dat het minimumloon verhoogd wordt naar 25 euro (uitkeringen en AOW gaan uiteraard mee omhoog) én we de FNV-top kunnen wippen (we schaffen het bestuur gewoon af, de FNV wordt basisdemocratisch).

We geven de callcentermedewerkers (die ondertussen voor minstens 25 euro per uur werken) een stoomcursus arbeidersstrijd en mensen die vragen hebben over het starten van de revolutie kunnen dan advies bij ons inwinnen (of als ze gewoon ondersteuning willen bij het organiseren van mensen op de werkvloer kan dat ook natuurlijk).

Joris Hanse