Schoonmakers en sympathisanten vieren strijdbaar verjaardagsfeestje

Schoonmaker versus Bruin I-minister Henk Kamp
Zo’n 400 leden van de Vakbond van Schoonmakers hebben vandaag in Utrecht samen met hun sympathisanten gevierd dat ze een jaar geleden succes hebben behaald met hun langdurige stakingsactie.

In een demonstratieve optocht werd er gelopen van het Moreelse park naar de hal van het Centraal Station, waar een tentoonstelling te zien is over het werk en de acties van schoonmakers. De hal liep weer heerlijk vol. Het is haast onvoorstelbaar dat het nog maar een jaar geleden was dat de schoonmakers zich voor het eerst in die hal waagden, tegen het verbod van de politie in. Een paar weken daarop hielden ze die hal zelfs een week bezet. En nu lopen ze er binnen, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Dat moeten andere actievoerders eens proberen. Een teken van kracht en zelfvertrouwen van een groeiende groep arbeiders. Een groeiende groep, want er leken nu zelfs meer deelnemers dan een jaar geleden.

Grote opkomst
Na een korte toespraak ging het terug naar het park, waar nog een aantal strijdbare toespraken te beluisteren waren. Tegen het einde kreeg minister Henk Kamp het nieuwe boek Tegenmacht aangeboden, samen met een pakje boter. Dat moest hij van zijn hoofd halen, voegden de schoonmakers hem toe. En hij werd streng toegesproken door twee schoonmakers. Daarna mocht Kamp een praatje houden over hardwerkende mensen die respect verdienen. Maar dat pakje boter bleek niet voor niets, want het bleef zoals te verwachten bij lege en loze woorden. Kamp en de andere ministers van Bruin I houden immers wel van harde werkers – want die zijn goed voor de winsten – maar niet van harde beloften voor leefbare lonen.

Eric Krebbers

De tentoonstelling
Kopspandoek in stationshal
De stationshal liep aardig vol
Schoonmakers in actie in de stationshal
Op het podium in het Moreelsepark
Op het podium
Vlag van de Haagse schoonmakers
Vlag van de Limburgse schoonmakers
Vlag van de domestic workers


En nog een filmpje van de VARA, waarin Kamp het vuur aan de schenen wordt gelegd.