In Gent mondde twee weken geleden een demonstratie van 300 voetbalfans uit in racistische rellen. De betogers scandeerden de slogan: “Roma’s buiten”. Aan Franstalige kant van het land heerste er radiostilte. Er waren geen media of politici die erover praatten, de stroom aan analyses over de kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen of over de manier waarop Vlamingen hun kinderen opvoeden, bleef uit. De aanwezigheid van extreem-rechts Vlaanderen, Vlaams Belang en kleine neo-nazistische groepen als de “Soldaten van Odin” verontrustte niemand. Alle kranten in het land hadden het twee weken ervoor wel allemaal over de rellen in Brussel. Maar dat waren natuurlijk 300 relschoppers met een “migratie-achtergrond”. Toen moest iedereen een standpunt innemen over integratie, over de scholen in Brussel, over het gerechtelijk apparaat dat zogenaamd te “laks” is, …en ga zo maar door. Krantenkoppen waren hun gewicht in goud waard: “Oproepen tot harde repressie” (De Standaard), “Eerst straffen en dan bespreken” (Het Laatste Nieuws), ”Er is een hardhandig optreden nodig“ (Het Nieuwsblad), “Rellen na de kwalificatie van Marokko” (La Libre), ”Clashes in Brussel na de kwalificatie van Marokko” (Le Soir), ”Gevechten aan de Beurs”,… Kortom, de media beschouwden het centrum van Brussel unaniem als oorlogsgebied. En onvermijdelijk leidde het media-opbod tot een politiek opbod. Alle politici hebben zich uitgesproken. Men had het over nultolerantie, een project voor een nieuwe politiedienst binnen de Dienst Buitenlandse Zaken, politiebewaking van sociale netwerken, … Aan Marokkanen en Belgen van Marokkaanse afkomst (zelfs als hun grootouders uit Marokko kwamen) werd gevraagd zich te verontschuldigen en zich van de brandstichters te distantiëren. Alle “geïntegreerden” moesten er iets aan doen.

Selma Benkhelifa in Rellen in Brussel en Gent: hoe media en politiek er op een totaal verschillende manier mee omgaan (Dewereldmorgen)


 1. Anoniem # 1 
  7 maanden geleden

  Wat me opviel in de officiele mainstream berichtgeving van uit Belgie over de ” rellen ” in Brussel en waarover ik me ernstig zorgen maak is dat er gesproeken werd over organisatie dat een en ander wel voor af georganiseerd MOEST zijn.
  Zo worden mensen tot een ” vijfde kollone ” gemaakt dus verraders. Zo als ook mensen in de uitkering voortdurend worden aangevallen in de media en als parasieten afgeschilderd zo ook in NL. Op z’n best word er gesproken over een ” basis inkomen ” voor 55 + waar mee je dan als tot die groep behoren definitief ben afgeschreven uit de weg geruimd.
  We moeten on meer solidariseren wij in de armoede afgezien van onze achtergrond en ons niet laten verdelen.
  We moeten ons aansluiten als er weer verzete is op straat.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*