Sorab Roustayar: ”We moeten niet een single issue beweging zijn”

Bij de manifestatie tegen Wilders, zaterdag op de Dam, hielden enkele activisten zeer strijdbare speeches. Zaterdag plaatsten we de toespraak van Hidaya Nampiima, zondag die van Mustapha Eaisaouiyen, maandag Freek Wallagh en gisteren was filosoof en activist Harriët Bergman aan de beurt. Vandaag, tenslotte, de speech van Sorab Roustayar van FiTE QLuB.

Goedemiddag allemaal, zijn we d’r nog? Laten we niet geruisloos hier in Amsterdam staan, laten we aan heel Amsterdam en Nederland, en vooral de media, laten weten waarom je hier staat. Laat je horen! Zo blijven we ook een beetje warm, hè?

Goedemiddag. Vandaag maken we duidelijk waar we voor staan en waar we tegen strijden. Want na woensdagavond 22 november werd het heel duidelijk welke koers Nederland wil varen. Een koers van extreem-rechts, fascisme en zondebokpolitiek. Waarbij moslims, migranten en vluchtelingen de schuld krijgen van het sociale afbraakbeleid van de VVD, D66, CDA en de fucking ChristenUnie.

Al decennialang wordt er over onze ruggen campagne gevoerd en geen enkele linkse politieke partij is in staat geweest om de extreem-rechtse retoriek te weerleggen of te ontmaskeren. Het tegendeel is waar. De SP die de onderkant van de samenleving zou moeten vertegenwoordigen, roept net als Wilders en Baudet: “Weg met arbeidsmigranten”, want eigen Nederlanders eerst. In plaats van dat links een antwoord geeft op extreem-rechtse retoriek, bouwt het liever een Fort Europa dat miljoenendeals sluit met corrupte landen waar dagelijks mensenrechten van vluchtelingen worden geschonden.

Deze hypocriete houding is om van te huilen. Na de Tweede Wereldoorlog zeiden ze: “Never again”. Maar vervang “joden” door “moslims” en dan zien we dat fascisme een nieuw jasje aan heeft, waarbij niet alleen moslims en vluchtelingen de target zijn maar ook joden opnieuw de target zijn, zwarte gemeenschappen, mensen met beperkingen, sekswerkers en de queer en trans gemeenschappen.

De PVV, VVD, FvD en BBB voeren niet slechts openlijk racistisch beleid uit, maar ze hebben ook een anti-lhbtqia agenda. Geert Wilders heeft de omstreden anti-lhbtwet van de Hongaarse premier omarmt. In de Tweede Kamer is een motie ingediend om de omstreden wet van Orban te verwerpen. Het zal jullie natuurlijk niet verbazen dat de PVV, FvD en SGP tegen hebben gestemd. Ze stemmen systematisch tegen elke vorm van vrijheid of recht op zelfbeschikking als het gaat om de queer of trans gemeenschappen. Ze doen ook nooit mee met het regenboogstembusakkoord en als het aan Geert ligt, schaffen ook de diversiteitssubsidie per direct af.

Maar lieve mensen, wat betekent dit voor ons? Als samenleving? Het betekent dat emancipatoire bewegingen in Nederland onder enorme druk komen te staan. Dat betekent dat haatcampagnes richting trans mensen zullen toenemen. Dat betekent dat straatgeweld richting queer en trans mensen weer opnieuw genormaliseerd wordt. Dat betekent dat queer en trans vluchtelingen uitgeprocedeerd worden. Recht op asiel wordt ontnomen, en deportaties zullen weer gaan starten. Dat betekent dat het recht op zelfbeschikking van trans personen en mensen met de intersekse conditie weer in gevaar komen.

Sta daar bij stil! Ik, als trans persoon van kleur, vrees altijd al voor mijn leven. Dat is een gegeven waar ik mee moet leren leven. Maar na de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen vrees ik voor de gehele queer en trans gemeenschap. Onze identiteit behelst meer dan onze seksuele geaardheid of onze genderidentiteit. Wij zijn onderdeel van verschillende gemeenschappen in deze wereld. Wij zijn inheems, wij zijn moslims, wij zijn vluchtelingen, wij zijn migranten, wij hebben kleur, wij hebben beperkingen en wij zijn fucking sekswerkers. En wij staan altijd in solidariteit met andere migrantengroepen en andere minderheidsgroepen.

Want, beste mensen, solidariteit is harder nodig dan we ooit hadden gedacht. Wees solidair met het Palestijnse volk, want daar geldt islamofobie. Wees solidair met vrouwen die een hijab dragen, want dat is het recht op zelfbeschikking. Wees solidair met vluchtelingen, want ook wij hebben recht op fucking bestaanszekerheid. Wees solidair met de strijders die tegen Zwarte Piet strijden, want het is een koloniale en racistische traditie. Wees solidair met mensen met een beperking, zodat zij ook volwaardig mee kunnen doen aan deze samenleving. Wees solidair met de sekswerkers op het moment dat ze dat nodig hebben. Wees solidair met de lhbtqia+ gemeenschap om onze vrijheid, die van mij. Die hangt nauw samen met die van jou.

We zijn vandaag niet met veel, maar ik ben wel dankbaar dat jullie hier staan. Dat jullie deze boodschap ook vandaag verder verspreiden bij jullie familie, vrienden en buren, want dat is nodig. Ik werd bijna bang omdat ze zeiden: we moeten schouder aan schouder naast elkaar staan, toch? Ik hoor op sociale media dat ze ons in elkaar moeten knuppelen. We kunnen niet met kumbaya Geert Wilders verslaan. We moeten de realiteit onder ogen zien. De PVV is een fascistische partij. En wat ik vandaag aan jullie vraag is dat we niet een one single issue beweging moeten zijn, maar een brede intersectionele en dekoloniale strijd tegen elke vorm van onderdrukking en uitbuiting moeten aangaan.

Because at the end of the day: no one is free until we are all free

Dank jullie wel

Sorab Roustayar