Stop intimidatie en geweld tegen arbeidsmigranten en vakbondsmedewerkers

(Copyright FNV)

“FNV vakbondsman Arne Gorter kreeg vrijdagmiddag slaag van de parkbeheerder van bungalowpark Heidehoek in Wezep. Hij wilde er een Poolse arbeidsmigrant bezoeken. ‘We zijn niet veilig meer als vakbondsmensen’, stelt Gorter, die bij de politie aangifte heeft gedaan van mishandeling.” Zo berichtte De Stentor gisteren.

Dit geweld is geen incident, maar het gevolg van een fucked up systeem dat arbeiders slechts ziet als een kostenplaatje in plaats van als mensen.

In Nederland is er sprake van een minimumloon. Onder het minimumloon mag je niet zakken. Maar de bedrijven willen toch een groei van hun winsten zien. Maar de winst van de een (het bedrijf, en de aandeelhouders daarachter) is het verlies van de ander (de arbeider).

Bedrijven blijven op zoek gaan naar hoe ze meer kunnen besparen over de ruggen van de arbeiders. Dat doen ze door misbruik te maken van wetten waardoor ze wel het minimumloon betalen, maar minder werkgeverslasten.

Dat doen ze ook door zowel het werk als de woning te regelen voor arbeiders. De woningen zijn dan erg slecht, en veel mensen leven in een kleine ruimte. Er is geen sprake van privacy, maar daarnaast is het ook onveilig in deze tijden van corona.

Vervolgens wordt de veel te hoge huur van het loon ingehouden. Zo maken de bedrijven meer winst doordat ze 1. minder werkgeverslasten betalen en 2. vanwege het inhouden van de te hoge huur veel minder loon betalen.

En dan heb ik het nog niet gehad over de vele intimidaties en geweld, de te hoge werkdruk, en slechte arbeidsomstandigheden. Ben echt trots op mijn collega’s Bart Plaatje en Arne Gorter en anderen die deze arbeiders organiseren.

Dit is nodig voor hen, maar ook voor de hele samenleving. Want zolang deze vorm van uitbuiten mogelijk is, zal de race naar beneden (nóg meer winst voor bedrijven door nóg meer uitbuiting van arbeiders) niet stoppen.

Het organiseren van deze arbeiders zal zorgen voor een stevig fundament. Een stevig vangnet dat van belang is voor ons allen.

Het antwoord op het stoppen van deze race naar beneden mag nooit, zoals sommige politieke partijen voorstellen, grenzen sluiten en migratie beperken/reguleren zijn. Het antwoord is organiseren. Want: workers united will never be defeated.

Cihan Ugural

(Dit artikel verscheen eerder als een draad op Twitter.)