Veertiende dag van de Koerdische hongerstaking: steun Hüseyin Yıldız en Hasbi Çakıcı

Poster
Poster

Vandaag zijn Hüseyin Yıldız en Hasbi Çakıcı begonnen aan de veertiende dag van hun hongerstaking. Met hun actie steunen ze HDP-parlementslid Leyla Güven, die in Turkije al 86 dagen in hongerstaking is. Güven en andere hongerstakers in Turkije en Europa eisen dat de jarenlange isolatie van de Koerdische leider Abdullah Öcalan wordt opgeheven en dat de vredesbesprekingen met hem worden hervat.

Hüseyin is inmiddels 6 kilo afgevallen. Hij heeft door zijn verminderde weerstand griep en een ontsteking aan zijn keel en linkeroor opgelopen. Zijn stem is nauwelijks nog te horen, en zijn geheugen laat hem de laatste dagen af en toe in de steek. De zachtaardige Koerd – “ik ben een wereldburger”, zegt hij altijd – is behalve actief in de Koerdische beweging ook al jaren betrokken bij allerlei andere strijden op het gebied van klimaat, vrouwen, lhbt, Zwarte Piet, de Armeense vluchtelingenkinderen, etc.

Türkçe

Hasbi is er iets beter aan toe, maar ook hij is flink afgevallen: 7 kilo. Hasbi komt nog redelijk fit over. Hij is al jaren heel erg actief in de Koerdische beweging. In 1999 werd hij bij protesten tegen het gevangenzetten van Öcalan opgepakt. De Nederlandse staat nam hem daarop zijn verblijfspapieren af en hij is twintig jaar later (!) nog steeds in procedure om dit onrecht ongedaan te maken en weer verblijfsrecht te krijgen.

Nog steeds strijdbaar na 14 dagen hongerstaking
Nog steeds strijdbaar na 14 dagen hongerstaking.

In Turkije en andere landen zijn de hongerstakingen van Güven en de anderen groot nieuws. In Nederland besteden politici en journalisten er geen aandacht aan. De enige partij die interesse toonde was de SP. Een gemaakte afspraak werd echter afgezegd. Misschien komen ze alsnog aanstaande woensdag.

Wil je Hüseyin en Hasbi een hart onder de riem steken en hun actie steunen? Stuur hen dan een brief of een kaartje. Of ga langs bij DemNed, Radarstraat 23, 2525KC Den Haag. Je kan dit bericht ook verder verspreiden. En mocht je contact hebben met politici of media, vraag hen dan om aandacht voor deze hongerstaking en de strijd om een einde te maken aan onderdrukking in Turkije en Koerdistan!

Eric Krebbers

Güven is al 86 dagen in hongerstaking
Güven is al 86 dagen in hongerstaking.