Stuur een noodkreet over het tekortschieten van medische zorg aan vluchtelingen!

De medische zorg aan vluchtelingen schiet flink tekort, aldus Dokters van de Wereld. De situatie in en buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel is nog steeds schrijnend en ongezond. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Daarom heeft Dokters van de Wereld samen met Artsen zonder Grenzen een noodkreetactie gelanceerd. Beide organisaties roepen Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, en Eric van der Burg, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, via een brief (pdf) op om fatsoenlijke medische zorg aan vluchtelingen te regelen. Steun ook deze noodkreet!

Uit de oproeptekst bij de noodkreetactie: “De crisis in Ter Apel is verspreid over het land. Overal zijn crisisnoodopvanglocaties ingericht. Duizenden vluchtelingen leven nu lange tijd noodgedwongen in bijvoorbeeld sporthallen. Stel je eens voor hoe dat moet zijn…

De medische zorg voor deze mensen is niet of nauwelijks geregeld. Dat concludeerde de Inspectie Gezondheidszorg ook al. Rondom de crisisnoodopvanglocaties moeten de al overbelaste huisartsen ineens veel patiënten erbij nemen. Inzage in dossiers hebben ze niet. Daardoor schiet de zorg tekort. Om je voor te schamen.

Samen met Artsen zonder Grenzen stuurden we minister Kuipers een noodkreet om in te grijpen. Wil jij ook dat de druk op huisartsen wordt verlicht? Wil jij ook dat de medische zorg aan vluchtelingen fatsoenlijk wordt geregeld? Steun dan onze noodkreet.”

Je kunt de noodkreet hier versturen.

Harry Westerink