tot 25 juni, Leiden: stadswandeling die het slavernijverleden van de stad blootlegt

Een schilderij van Leidenaar Thomas Hees, met op de achtergrond zijn slaafgemaakte bediende Thomas, die hij kennelijk naar zichzelf vernoemd had.

Mapping Slavery in Leiden organiseert regelmatig een stadswandeling die het slavernijverleden van Leiden blootlegt.

De data waarop de wandeling plaatsvindt zijn 19 maart, 16 april, 30 april, 21 mei, 18 juni (in het Engels) en 25 juni. De wandeling begint om 15:00 uur bij de Lutherse Kerk aan de Hooglandse Kerkgracht 26, en duurt ongeveer twee uur. Voor wie wil is er daarna tijd voor een drankje en een nagesprek.

Er is een maximale groepsgrootte en aanmelden kan via dit e-mailadres: mappingslaveryinleiden@gmail.com. De wandeling is gratis en toegankelijk voor iedereen met interesse.

In 2017 verscheen al het boek “Sporen van de slavernij in Leiden” en vorig jaar organiseerde Mapping Slavery in Leiden samen met Afro Leiden, de gemeente en de universiteit een panelgesprek op de universiteit. Hier vind je een aantal plekken in Leiden die een relatie hebben tot de slavernij.

Eric Krebbers

Jacobus Capitein, de eerste Zwarte Afrikaan die een PhD kreeg aan een Europese universiteit. Hij verdedigde aan de Leidse universiteit slavernij ondanks dat hij dat als kind zelf had ervaren.
De eerste wandeling was in juli vorig jaar (hier op het Rapenburg).