Uitzendbureaus maken handig gebruik van racisme

Logo van uitzendbureau

Gemeenten liggen dwars bij huisvesting arbeidsmigranten”, kopt Zembla. Het wordt hier gepresenteerd alsof arbeidsmigranten slechte huisvesting hebben, omdat gemeenten onder druk van de bewoners dwarsliggen. Dat is onzin.

Over de ruggen van arbeiders maken bedrijven winst. Uitzendbureaus als Otto Workforce maken ook winst over de ruggen van arbeiders, waaronder arbeidsmigranten. Arbeidsmigranten zijn voor uitzendbureaus interessanter, want zij kunnen nóg meer uitgebuit worden.

Huisvesting is een verdienmodel voor uitzendbureaus. Ze trekken de huur (rond de 450 euro per maand voor een bed – rond de 2.000 euro per maand voor een kleine slecht onderhouden woning) af van het minimumloon. Dit is het maximale bedrag dat ze van het loon af mogen halen.

Hadden ze er meer vanaf kunnen halen, dan hadden ze dat allang gedaan. Daarnaast zetten de uitzendbureaus maar één wasmachine neer voor honderd arbeidsmigranten. Mensen staan om vier uur in de ochtend op (als ze geen nachtdienst draaien) om aan de beurt te kunnen komen.

Dus de uitzendbureaus (waarvan we er 20.000 hebben in Nederland, omdat iedereen een uitzendbureau kan opzetten) willen alleen maar meer winst. Dat doen ze door zo weinig mogelijk te betalen aan de arbeiders en voor de huisvesting en zoveel mogelijk af te pakken van arbeiders middels huur en onterechte boetes.

Naast dat arbeidsmigranten te maken hebben met zware uitbuiters als uitzendbureaus en grote bedrijven in Nederland (zoals Ahold Delhaize, PostNL en H&M) die gebruik maken van die uitzendbureaus, worden ze ongelijk behandeld op de werkvloer en hebben ze te maken met het aanwezige racisme in de samenleving. Dat racisme komt de bedrijven en uitzendbureaus heel goed uit. Mensen worden tegen elkaar uitgespeeld. Bedrijven doen alsof er geen goede huisvesting is, omdat “onder druk van de bevolking de gemeente dwarsligt”.

Dat is onzin. Ze maken gebruik van de situatie wanneer het hen uitkomt, zodat ze onschuldig lijken. Uitzendbureaus en bedrijven weten heel goed dat als er geen sprake was van racisme, de arbeiders – migrant of geen migrant – allang solidair zouden zijn met elkaar en hebben gestreden voor goede huisvesting voor iedereen en hebben gestreden voor nog veel meer. Ze hadden allang gezorgd voor een eerlijke verdeling van de rijkdom. En daarom gaat de strijd voor een eerlijke verdeling van de rijkdom hand in hand met de strijd tegen racisme.

Cihan Ugural

(Verscheen eerder als draadje op Twitter.)