13 november, Venlo: protestactie tegen Zwarte Piet bij lokale Sinterklaasintocht (GEANNULEERD)

Deze demonstratie is geannuleerd na bericht van het intochtcomité en de gemeente Venlo dat Zwarte Piet niet langer onderdeel van de intocht zal uitmaken. (KOZP)

Onder het motto #VenloWaarBlijfJe? organiseert Venlo Kan Het op 13 november een protestactie tegen Zwarte Piet en tegen “de racistische schijnoplossing Grijze Piet”.

Uit de oproeptekst: “Venlo Kan Het gaat bij de Venlose Sinterklaasintocht op 13 november 2022 opnieuw de straat op om te demonstreren tegen: – de racistische schijnoplossing Grijze Piet; de gemeente Venlo die nog steeds een evenement dat kinderen bloot stelt aan racisme faciliteert en subsidieert; alle sponsoren die deze uiting van racisme mogelijk maken; het aanwezige publiek dat een racistisch feestje meeviert; en om heel erg duidelijk te maken dat je racisme niet ‘geleidelijk’ aan kunt pakken.

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) roept iedereen die het belang van een inclusief Sinterklaasfeest inziet op om op zondag 13 november 2022 naar Venlo te komen en samen met ons te demonstreren. Neem borden en spandoeken mee. Samen staan we sterker en samen zijn we luider. KOZP eist zichtbare verandering van de racistische figuur Zwarte Piet. Zolang deze verandering op zich laat wachten, blijven wij de aandacht opeisen door middel van vreedzaam protest bij Sinterklaasintochten in Nederland.

Zondag 13 november
Tijd en locatie worden later bekend gemaakt
Venlo
Hier aanmelden voor de actie
Facebook

In 2020 introduceerde het intochtcomité van Venlo samen met andere steden, waaronder Breda, Dordrecht en Leeuwarden, de Grijze Piet. De laatste drie hebben inmiddels allemaal van deze absurde oplossing afgezien, omdat de racistische kenmerken en impact blijven. Maar ook in Venlo hebben alle kinderen recht op een omgeving waarin zij niet met racistische beelden die hun zelfbeeld aantasten, worden geconfronteerd. Toch blijft Venlo als laatste gemeente in Nederland vasthouden aan een oplossing die duidelijk geen afstand neemt van het probleem, maar eerder het probleem bagatelliseert. En het probleem is groot. De invloed van racistische beeldvorming gaat ver; achterstelling op de woning- en arbeidsmarkt en in de gezondheidszorg, onderadvisering in het onderwijs en het Toeslagenschandaal. Dit zijn diepgewortelde, structurele, systemische problemen, voortkomend uit racistische beeldvorming. Ook in Venlo moeten we dit onder ogen zien, en veranderen. Dan hebben we zichtbare, impactvolle, verandering nodig! Zie hier onze verklaring met betrekking tot Grijze Piet: Kick Out Zwarte (en Grijze) Piet: Fifty shades of NEE!

Venlo Kan Het heeft bij diverse gesprekken met Stichting Kinderfeesten Venlo en burgemeester Scholten duidelijk gemaakt dat een volledig grijs geschminkt gezicht exact hetzelfde effect heeft als de racistische blackface traditie die stamt uit de tijd van het slavernijverleden. Desondanks gaf Stichting Kinderfeesten Venlo onlangs aan ook dit jaar weer grijze gezichtsschmink te zullen gebruiken. We moeten duidelijk afstand nemen van de blackface traditie en het gezicht niet meer volledig schminken. Dat wil zeggen, een Piet zonder raciale en karikaturale kenmerken. Géén ‘afro’ pruik, noch rode lippenstift, noch oorbellen of kraag, noch (zwarte, bruine óf grijze) schmink en met een paar LICHTE veegjes. Desondanks gaf Stichting Kinderfeesten Venlo onlangs aan ook dit jaar weer grijze gezichtsschmink te zullen gebruiken en heeft men geen uitspraak gedaan over de pruiken. Burgemeester, wethouders en de gemeenteraad schuiven ook dit jaar weer de verantwoordelijkheid voor een zwaarwegend maatschappelijk onderwerp als racisme af op de schouders van de vrijwilligers van het intochtcomité.

Daar bovenop vragen zowel burgemeester Scholten als het intochtcomité ons om nóg meer geduld te hebben in deze al jarenlang slepende zaak, terwijl zij dit jaar opnieuw vasthouden aan Pieten die nog steeds schofferend en kwetsend zijn voor een heleboel mensen. Ons antwoord: racisme bouw je niet af, dat schaf je af!

Protesteren blijft een effectief middel om de dialoog en bewustwording voort te zetten. Doordat mensen de straat op gingen, zijn veel veranderingen op gang gebracht: het Sinterklaasjournaal heeft Zwarte Piet in de ban gedaan, de nationale intocht kent schoorsteenpieten en veel scholen vieren het feest inmiddels zonder de raciale karikatuur. Maar zolang niet alle kinderen in Nederland een inclusief Sinterklaasfeest vieren, zijn we er nog niet. Daarom doen wij een beroep op iedereen die daartoe in staat is om op 13 november in Venlo aanwezig te zijn om een statement te maken voor een inclusief Sinterklaasfeest en een samenleving zonder racisme.

Let op: veiligheid is belangrijk: reis samen en maak gebruik van het buddy-systeem. Checklist:

  • Neem je ID mee.
  • Neem desgewenst een gezichtsmasker mee (respecteer elkaars wensen hierover)
  • Volg instructies op van de autoriteiten.
  • Je mag politieambtenaren filmen. Film horizontaal en belemmer de wetshandhaving niet. Blijf rustig in het contact met politie. Lees hier wat je rechten zijn. Zorg dat je mobiele telefoon opgeladen is (neem eventueel ook een powerbank mee).
  • Specifieke informatie met betrekking tot tijd, locatie en vervoer volgt.”

Officiële #hashtags en tags:

#KOZP
#VenloWaarBlijfJe?
#GrijzePietIsRacisme
#FiftyShadesOfNee
#VenloKanHet

Harry Westerink