Inspirerende blokkade van vervuilende privéjets op Schiphol! (beeldverslag)

Op zaterdag 5 november deden we mee met een blokkade van de terminal voor privéjets op Schiphol, georganiseerd door Extinction Rebellion Nederland en Greenpeace Nederland. Een inspirerende actie waarbij we met meer dan vijfhonderd activisten urenlang dertien vliegtuigen blokkeerden!

Luchtvaart is verschrikkelijk vervuilend, en privéjets zijn het toppunt daarvan. Ondanks dat de staat ons wil doen geloven dat we onze eigen verantwoordelijkheid moeten nemen door korter te douchen en tochtstrips te installeren weten we allemaal: dat is klein bier vergeleken met de grootste vervuilers die we als eerste aan moeten pakken. Onder andere dus de stinkend rijke mensen die denken door te kunnen gaan met de planeet naar de knoppen te helpen door pretvluchtjes te maken van een paar honderd kilometer.

Onderweg naar het vliegveld.

En waar de overheid dat nalaat besloten activisten het heft in eigen handen te nemen en te voorkomen dat de privéjets op konden stijgen. Rond 13:00 uur betraden activisten de terminal, gingen rond de vliegtuigen zitten en een aantal ketenden zich vast met lockons. Een andere groep activisten fietste rondjes over de terminal.

Onderweg naar het vliegveld.

De sfeer onder de (overwegend witte groep) activisten was prima, er werden continue leuzen geroepen en strijdliederen gezongen. Het voelde krachtig om samen met zo’n grote groep gelijkgestemden heel direct een halt toe te roepen aan deze vorm van vervuiling.

Onderweg naar het vliegveld.

Tegelijk met de blokkade van de privéjet-terminal vond ook op Schiphol Plaza een indrukwekkende demonstratie plaats, die eindigde met een sit-in in de centrale hal van Schiphol.

Ondertussen in de vertrekhal

De politie en marechaussee leken niet heel goed voorbereid op de blokkade, ondanks dat de actie openbaar was aangekondigd. Het duurde een aantal uur voordat er extra agenten kwamen en ze begonnen met het ontruimen en afvoeren van de activisten in bussen. Het duurde tot ver in de avond voor de laatste activisten in lockons van de terminal verwijderd waren.

Vliegtuig vastgezet.

Het lostrekken van activisten uit de blokkades ging af en toe met flink geweld gepaard, mensen werden geslagen met knuppels, gestompt en over het asfalt gesleept, met bijbehorende wonden en blauwe plekken tot gevolg. Ook de activisten op de fietsen werden soms zeer hardhandig in volle vaart tegen het asfalt gewerkt.

PH-SFG (Silver Flight – Nederland). Zou vertrekken om 17:00 uur naar Madrid. Maar is toch maar aan de grond gebleven, tot nu toe. Heel goed, laat dat vliegtuig maar staan en neem de trein naar Madrid!

De activisten werden urenlang in bussen vastgehouden zonder dat ze eten en drinken kregen. In de loop van de avond werden de activisten die zich identificeerden, vrijgelaten uit de bussen. Even later kwam de marechaussee eten langs brengen voor de overgebleven anonieme activisten: broodjes, met vlees! Die werden uiteraard geweigerd en toen zag je de onkunde en vermoeidheid in het gezicht van de marechaussee. Een uur daarvoor was hun leidinggevende opeens weggelopen, omdat die “er geen zin meer in had”, aldus een activist die voor in de bus zat. De overblijvende marechaussee klaagde ook over hun lange werkdag, zonder steun van hogerop. Hopelijk weigeren ze de volgende keer gewoon mee te werken aan het ontruimen van klimaatactivisten!

N515TJ (Blackburn International – US). Zou vertrekken tijdens de actie om 16:00 uur naar Boedapest. Uiteindelijk vertrokken deze rijkelui helaas een dag later pas, om 9:55 uur.

Tegen het einde van de avond werden ook alle anonieme activisten weer vrijgelaten.

Joris Hanse en Max de Jong

Hier zie je de actuele draad die we ter plekke maakten.

OE-FHA (GlobeAir – Australie). Zou vertrekken tijdens de actie om 15:30 uur naar Siegen in Duitsland. Uiteindelijk vertrokken deze globetrotters een dag later om 17:00 uur naar Genève.
PH-SFH (Silver Flight – Nederland). Is twee dagen later vertrokken naar Munster. Het achterliggende bedrijf, Silver Flight, zou de “groenste commerciele privéjets” hebben in Europa. Het groenste is natuurlijk niet vliegen.
Arrestatieteam.
Nationalistische ‘groene’ slogan op de bussen die de repressieve krachten inzetten om ons te verwijderen van het vliegveld.
Fouilleren.
Wegslepen duurt urenlang.
Overkill aan agenten.
Activist gooide bananenschil op het asfalt van de terminal in de hoop dat een van de miljardairs erover uitglijdt. Agent boos omdat we zo het vliegveld vervuilen!
Aanhoudingsformulieren invullen in de stromende regen.
Tijd zat gehad om ook wat te krijten.