Veel media bij Zwarte Klerendag in Den Haag

Veel media bij de kranslegging
Vanmiddag om 13:30 uur is er een krans gelegd bij de Grondwetbank, uit protest en uit rouw. Daarbij waren zo’n 100 mensen aanwezig, 70 rouwenden en 30 journalisten. Ze waren in een rouwstoet komen lopen vanaf Het Plein, de plek waar afgelopen zaterdag niet gedemonstreerd mocht worden door Rekening Retour.

De initiatiefnemers hadden eerder al, op 16 september, een prikactie georganiseerd in Amsterdam. Vandaag hielden ze een wat minder oppervlakkig praatje dan destijds, met veel kritiek op de uitsluitingsplannen van Bruin 1. Ze zeiden echter ook dat het nieuwe kabinet een gebrek aan visie tentoonspreidt. Nu kun je heel veel over Bruin 1 beweren, maar niet dat de drie rechtse partijen geen visie hebben. Die luidt heel eenvoudig: maak het het bedrijfsleven naar de zin en pak de onderklasse en het milieu aan. Wel fijn was dat ze de actie tegen de EDL en Wilders van aanstaande zaterdag in Amsterdam aankondigden. Die wordt mede georganiseerd door Doorbraak.

De tocht begon op het Plein
Opvallend was de aanwezigheid van zoveel mensen van de media. Bijna een derde van alle aanwezigen was journalist. Afgelopen zaterdag was er heel wat minder aandacht uit die hoek. De vraag is natuurlijk waar dat aan ligt. Komt het door de mildere boodschap van de initiatiefnemers van vandaag? Hun middenklasse-afkomst? Of simpelweg doordat het een doordeweekse dag is, met goed weer en een actie naast de Tweede Kamer?

Het Leidsch Dagblad maakte van de actie een filmpje.

Eric Krebbers

Toespraakje bij de kranslegging