Volgende week weer staking bij TNT

Mooi spandoek
Vandaag hebben zo’n achtduizend TNT-arbeiders geprotesteerd bij hun hoofdkantoor in Den Haag. De 160 bussen die de bond had ingezet, waren onvoldoende om alle stakers naar de actie te brengen. Op de manifestatie werd aangekondigd dat er volgende week, op donderdag 25 en vrijdag 26 november, opnieuw gestaakt zal worden. Doorbraak en andere linkse organisaties hebben zich solidair verklaard en de anarchistische Vrije Bond staakt mee.

Het Amsterdamse Steuncomité Sociale Strijd, waarin ook Doorbraak participeert, verklaarde zich gisteren solidair met de stakers. “De strijd van de postbodes staat symbool voor wat ons elders in de samenleving te wachten staat. Als het aan deze regering ligt, wordt ook het stedelijk openbaar vervoer aan de markt overgelaten, met alle gevolgen voor de dienstverlening en de werkgelegenheid. Ook in de zorg wil men de privatisering en de marktwerking verder doorzetten, waardoor bijvoorbeeld ziekenhuizen winst gaan maken”, zo was in de steunverklaring onder meer te lezen.

Rekening Retour steunt eveneens de staking. “Het samenwerkingverband Rekening Retour is volledig solidair met de stakende TNT postbodes. Het is onaanvaardbaar dat 11 duizend volwaardige banen verdwijnen en vervangen worden door laagwaardige parttime arbeid. De marktwerking in de post heeft tot een desastreuze concurrentie op arbeidsvoorwaarden geleid. Parttime postbezorgers bij nieuwe aanbieders werken op stukloon feitelijk onder het minimumloon. Zo worden de arbeidsvoorwaarden in de hele sector gesloopt”, aldus de verklaring van het platform, waar Doorbraak eveneens aan meedoet.

De TNT heeft zelf ook niet stil gezeten, zo bleek onlangs. De afgelopen weken zijn er bij TNT-medewerkers brieven binnengekomen, waarin expliciet opgeroepen wordt tot stakingsbreken.

De anarchistische Vrije Bond heeft vandaag meegestaakt, zo maakte men bekend in een zeer heldere verklaring, die we hier vrijwel integraal overnemen. “De regering heeft de post jaren geleden al geprivatiseerd, dit werd verkocht aan de mensen in Nederland alsof dan de ‘vrije markt’ zou zorgen voor goedkopere post. Dit is een grote leugen geweest, de post is alleen maar duurder geworden, de rechten van werkers in de postsector zijn in rap tempo afgebroken, duizenden mensen met oproep- en nuluren-contracten zitten in een dagelijkse onzekerheid van inkomen. Dat is zeker niet alleen bij TNT zo. Ook bij Selekt mail, Sandd en VSP netwerk. De enigen die hier dik voordeel aan hebben, zijn de aandeelhouders, de directeuren, de investeringsbanken en de managers die de massaontslagen plannen en de werkers uitknijpen.”

“TNT maakt nog steeds iedere maand miljoenen winst over de ruggen van het personeel. Hoe kan dat eigenlijk als ze zeggen dat er minder werk is? VSP Netwerk is onderdeel van het probleem. Zij verspreiden reclame en geadresseerde post over heel Nederland, deur aan deur. Het bedrijf is 100 procent dochter van TNT en werkt met zeer slechte arbeidsvoorwaarden, zoals bij bedrijven als Sand en Select mail. Het grootste deel van het personeel heeft oproep- en nuluren-contracten, extra arbeidsvoorwaarden zijn er bijna niet. De mensen worden aangetrokken als er werk is en bij het vuil gezet als er minder werk is. De ene uitzendkracht werkt goedkoper en werkt zo de andere van de straat. Naast Selekt mail en Sand ondermijnt TNT dus ook zelf de markt om zo hun eigen personeel te kunnen aanvallen.”

“De hele postsector is rot tot op het bot. De bezorgers lopen het bloed in de schoenen. Klachten over de bezorging komen steeds vaker voor. Men moet steeds meer betalen voor een postzegel. Wij vinden dat de post weer terug moet naar de bezorger en de verzender-ontvanger, dus direct terugdraaien van de privatisering. En we vinden dat de post collectief moet worden geregeld, zodat alle postwerkers gelijke rechten hebben en uit de bestaansonzekerheid worden gehaald. Zodat de postbode fluitend de straat op kan zonder de hete adem van de aandeelhouder in zijn nek. Aandeelhouders en de directie van de postbedrijven moeten zich maar eens nuttig gaan maken, bijvoorbeeld koffie zetten voor de postwerkers die na hun ronde terug komen op de vestiging, natuurlijk wel nadat zij alles hebben terugbetaald wat ze van ons gestolen hebben. De bezorgers doen namelijk het werk. De aandeelhouders en directeuren NIET! Solidariteit met allen die staken! Breek de “vrije markt” af! Collectiviseer de post! Aan alle postwerkers en met name de uitzendkrachten bij TNT, Sandd, Select mail, VSP, militante acties bij de uitbuiters en organiseer je over de hele postsector. Wacht niet op de professionele onderhandelaars. Druk op die ketel!”

Peter Storm schreef op zijn weblog een uitgebreid verslag van de manifestatie. Hieronder nog een aantal foto’s, gemaakt door een vandaag aanwezige Doorbraak-activist.

Eric Krebbers

Slaven van de beurs
Verkeerd bezorgd
Kennelijk is er in deze tijd niet te ontkomen aan de aloude racistische blackface traditie
De vakbonden pakten flink uit met promotiemateriaal