“Waarom ben je niet blij net als de andere zwarte mensen op tv?”

Mijn naam is Jerry King Luther Afriyie. Sinds mijn twaalfde jaar probeer ik mijn land Nederland ervan te overtuigen dat wij beter kunnen. Ik ben nu 36. Dat betekent dat ik 24 jaar van mijn leven wacht op begrip en medemenselijkheid van mijn politici, mijn minister-president, mijn burgemeester, mijn agent, mijn intochtcomité, mijn bakker, mijn slager, mijn collega, mijn schooldirecteur en leerkrachten. Tevergeefs. Ik sta hier voor u omdat wij burgers er niet uitkomen. Ik hoop dan ook dat u ons niet naar buiten stuurt met de boodschap om het onderling uit te zoeken. Wij hebben uw wijsheid en kennis nu meer dan ooit nodig. U ziet: ik bevind mij in een land waar mijn gevoelens er totaal niet toe doen. In dit prachtige land worden mij maar drie toekomstperspectieven gegund: sporter, muzikant of een knecht. Op alle andere gebieden word ik aangestaard alsof ik een buitenaards wezen ben. Heb ik een doktersjas aan, dan vraagt men zich af waar de echte dokter blijft. Haal ik hoge Cito-scores, dan wil men naar de universiteit gaan uit mijn hoofd praten. Loop ik in een witte wijk, dan slaat de BuurtApp op tilt. Maar als u denkt dat dit allemaal erg is, wacht dan maar totdat ik mijn mening geef, dan hebben wij de poppetjes echt aan het dansen. Want het moet gezellig blijven. Het liefst ouderwets gezellig. Tijdens de slavernij eisten witte mensen, met een zweep in de hand, dat de zwarte mensen op de plantage zich vrolijk gedroegen, ook al was de transatlantische slavernij allesbehalve een feestelijke aangelegenheid. Men moest uitbundig dansen, altijd lachend, ondanks de ontberingen. En als ze grieven hadden, moesten ze die verbergen. Witte mensen wilden niet geconfronteerd worden met de grieven die zij veroorzaakten. In 2017 wil mijn land, net als in 1800, niet geconfronteerd worden met de grieven die ze veroorzaakt in de zwarte gemeenschap. Men verbaast zich dan ook over mijn ongezellige houding. “Waarom ben je niet blij net als de andere zwarte mensen op tv?” Ik moet nog meemaken dat aan een wit persoon wordt gevraagd “Waarom ben je niet blij net als de andere witte mensen op tv?”

Jerry Afriyie in “‘Waarom ben je niet blij, net als de andere zwarte mensen op tv?’ (Betoog gerechtshof Amsterdam 10-5-2017)” (Nederlandwordtbeter)