De Zwarte Pieten in Groningen blijven overwegend pikzwart met her en der een Roetveegpiet. Veel meer kun je ook niet verwachten van een feestcommissie die volledig bestaat uit witte ouderen. Die zitten in hun eigen bubbel. Dit blijkt uit het telefoongesprek dat wij hadden met Harry van Dam, de voorzitter van de Groninger Vereniging van Volksvermaken (organisator van de intocht in Stad). U weet wel, dat clubje dat Gronings Ontzet vakkundig om zeep heeft geholpen. En klaarblijkelijk te conservatief is om te luisteren naar de reële klachten van de minderheid en derhalve weigert om Zwarte Piet aan te passen. Zwarte Piet is zelfs geen thema in Groningen, weet Harry. Dat zegt hij zodra we over het onderwerp beginnen: “Het is alleen maar een issue omdat journalisten als jij erover schrijven en er wat van vinden.” Wake up call voor Harry: er zijn heel veel mensen die er wat van vinden. Mee eens of mee oneens, maar ontkennen dat het een topic is in de samenleving is als het ontkennen van de zon. De Vereniging voor Volksvermaken zegt dat ze een Sinterklaasfeest organiseren zoals dat past bij de lange traditie van Sint. Zonder te veel concessies richting minderheden die moeite hebben met Zwarte Piet. Dat daarmee vele Stadjers, die daar moeite mee hebben, worden genegeerd is niet anders. Volgens Harry is Sinterklaas voor iedereen, maar niet voor de gekwetsten (…) Poep aan die duizenden Groningers van Surinaamse of Antilliaanse afkomst die er wel moeite mee hebben. Maakt ook niet uit dat de gemeente zich met allerlei duurbetaalde campagnes hard maakt voor diversiteit. Komt allicht door de samenstelling van het bestuur van de Vereniging van Volksvermaken. Op de groepsfoto staan 23 witte dames en heren van middelbare leeftijd en daarboven. Dat is geen afspiegeling van de samenleving, dat is een bubbel die vol zit met wit privilege en de aansluiting mist met wat speelt in de maatschappij en onder jongeren.

Willem Groeneveld in Wit bolwerk in Groningen beslist: kleur Zwarte Piet is geen thema (Sikkom)


 1. Bobpa # 1 
  1 jaar geleden

  Het zou fijn zijn als jullie ook het twitter/facebook/mailadres vermelden in dit soort berichten zodat je als burger makkelijk contact kan opnemen met dit soort organisaties om je ongenoegen kenbaar te maken.

 2. Eric # 2 
  1 jaar geleden

  Goed idee. We zijn zelf via Twitter al begonnen vragen te stellen aan lui uit de politiek daar. Zie onze Twitter-time hier rechtsonder.

 3. #Nomoreblackface # 3 
  1 jaar geleden

  Het organiserend wit bolwerk Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken is bereikbaar via:
  Twitter @KVVVG
  Facebook volksvermakengroningen
  Website contactformulier

  De sinterklaasintocht in Groningen is op 18 november:
  facebook aankondiging

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*