Zaterdag was in Leeuwarden het progressieve plattelandsgeluid te horen (beeldverslag)

Afgelopen zaterdag vond de demonstratie “tegen uitmelken van boeren, koeien en het klimaat” plaats in Leeuwarden, een protest tegen de natuurvernietiging veroorzaakt door de agro-industrie, georganiseerd door XR Fryslân en Anarchisten Leeuwarden.

Ruim 200 mensen verzamelden zich rond 13:00 uur om te luisteren naar toespraken over de verwoesting die een bedrijf als FrieslandCampina veroorzaakt. Hier in Nederland door onder andere monoculturen en mestoverschotten. En een Pakistaanse activist vertelde (via een vooraf opgenomen video) over de spotgoedkope poedermelk die in haar land op de markt wordt gebracht door FrieslandCampina, waardoor lokale boeren hun melk niet meer kwijt kunnen, en mensen ziek worden doordat ze het melkpoeder moeten aanlengen met vervuild water. Daarnaast was er een toespraak van een dierenrechtenactivist, en van een biologische boerin die vertelde over de groene praatjes en natuurvernietigende daden van de Rabobank.

Mooi was het om een flink tegengeluid van buiten de Randstad te horen tegen de BBB, die bijna een monopolie lijkt te hebben op het vertolken van het plattelandsgevoel. Zoals ook op het podium gezegd werd: het onderscheid is niet tussen stad en platteland, maar tussen de natuurvernietigers en mensen die daar tegen strijden!

Na de toespraken ging de demonstratie op pad langs de Rabobank om daar eisen af te leveren en een hoop (nagemaakte) poep voor de deur te dumpen (“Rabobank, ruim je shit op!”). Daarna langs het provinciehuis, en we eindigden bij FrieslandCampina. Daar werd het plein voor de deur volgekalkt met leuzen.

Als toegift werd bij het bedrijf nog een spandoek opgehangen door twee activisten die met klimtuig lantaarnpalen in klommen. Toen de politie dat probeerde te verhinderen, werd er iemand gearresteerd. Een agent wilde met de activist het spoor oversteken dat ernaast loopt, net op het moment dat er een trein aankwam en de slagbomen dicht waren, en zo kwam de activist bijna onder de trein terecht. Een bizar voorval dat gelukkig net goed afliep doordat de trein toeterde en de agent inhield.

Los van dat laatste bizarre incident was het een mooie demonstratie!

Joris Hanse

(Zie ook het Twitter-draadje dat we die dag maakten.)