1 juni, online: kick off-bijeenkomst van de Tilburgse Keti koti-maand

Het Comité 30 juni – 1 juli Tilburg en het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) organiseren op 1 juni een online bijeenkomst als aftrap van de Keti koti (“Verbroken ketenen”)-activiteiten die in juni in Tilburg plaatsvinden, in aanloop naar de jaarlijkse slavernijherdenking op 1 juli. Het Comité 30 juni-1 juli stimuleert bewustwording in Tilburg rondom de transatlantische slavernij, de afschaffing ervan in 1863 en de doorwerking ervan in het heden.

Het programma van de online bijeenkomst bestaat uit twee delen. Ten eerste gaat Onias Landveld, theatermaker en oud-stadsdichter van Tilburg, een korte performance geven met zijn visie op Keti koti. Daarnaast gaat hij in het kader van de slavernijherdenking een preview laten zien van zijn animatieproject Kunu (Vloek).

Dinsdag 1 juni
Van 19:30 tot 20:45 uur
Online
Aanmelden voor de Zoom-link van de bijeenkomst via: info@stadsmuseumtilburg.nl

Ten tweede gaat Dineke Stam spreken over het project “Mapping slavery”, dat de sporen van het Nederlandse slavernijverleden in kaart brengt door historische plekken en objecten aan te duiden en te omschrijven die met dat verleden samenhangen. “In een wereld vol machtsverschil en conflict laten geschiedenis en erfgoed zien hoe mensen van vroeger en nu, van daar en hier, met elkaar zijn verbonden”, aldus de visie van Stam. Ze gaat in haar praatje ook een koppeling maken naar de Tilburgse geschiedenis. Verder gaat ze aan de hand van een aantal stellingen in gesprek met de deelnemers aan de online bijeenkomst. Stam is historicus en publiceerde vanuit het project “Mapping slavery” samen met anderen de “Gids slavernijverleden Nederland” en “Sporen van slavernij in Noord-Brabant”.

Meer informatie over alle Tilburgse activiteiten tijdens de Keti koti-maand vind je hier.

Harry Westerink