10 november, Nijmegen: manifestatie Stand Your Ground

Flyer
Flyer

Doorbraak roept iedereen op om mee te doen aan de manifestatie “Stand Your Ground”, die op 10 november gehouden wordt door Nijmegen Tegen Racisme. Op die dag wil de neo-nazi groepering Racial Volunteer Force (RVF) voor de deur van het linkse centrum De Grote Broek protesteren. Dat is niet acceptabel. “Nijmegen heeft een lange geschiedenis van strijd tegen racisme en fascisme. Rechts-extremisme wordt hier niet getolereerd”, aldus de oproep van Nijmegen Tegen Racisme.

Manifestatie
Zaterdag 10 november
Van 13:30 tot 14:30 uur
Van Broeckhuysenstraat 12-14
Nijmegen
Facebook

Update van de organisatie: “Racial Volunteer Force heeft aangegeven niet door te gaan met hun demonstratie. Gezien eerdere ervaringen gaan wij ervan uit dat ze er toch zullen zijn. Ons evenement zal doorgaan zoals gepland. Indien nodig, zullen we tegenover hen staan. Als de straten van Nijmegen uiteraard vrij blijven van fascisten, is dit een kans om te vieren waar we voor staan: gelijkheid en inclusiviteit.”

Sprekers: iemand uit de Grote Broek, van AGN, van Doorbraak, van de anti-Zwarte Piet-beweging en iemand van Bij1. Daarnaast hebben we ook een leuk muzikaal programma met Antillectual en John B. Jones. Ook is er natuurlijk koffie, thee en choco voor iedereen.

De oproep gaat verder: “Op zaterdag 10 november, precies 80 jaar na de Kristallnacht, wil het extreem-rechtse RVF een demonstratie houden in onze Nijmeegse straten. Het RVF is een organisatie van neo-nazi’s die Adolf Hitler openlijk verheerlijken. Diverse leden zijn eerder veroordeeld voor illegaal wapenbezit en diverse geweldsdelicten. In september vielen zij een groep Nijmegenaren aan toen die de beroemde ‘Refugees Welcome’-graffiti onder de Waalbrug probeerden te herstellen. Nu heeft het RVF haar pijlen gericht op De Grote Broek: een sociaal-cultureel centrum in het hart van Nijmegen. De Grote Broek is al jaren hét Nijmeegse symbool van de protestcultuur en solidariteit. Het centrum strijdt al bijna 35 jaar voor een inclusieve en gelijke samenleving, en heeft zich al die tijd weerbaar opgesteld tegen ontruiming en commercialisering van de binnenstad – maar ook tegen racisme en fascisme. Dat is precies waarom het RVF juist in Nijmegen wil demonstreren, tegen de Grote Broek in het bijzonder. Wij accepteren dit niet en zullen onze stad, onze lokale gemeenschap, en onze waarden verdedigen.”

Eric Krebbers