16 en 17 november, diverse gemeenten: protestacties tegen Zwarte Piet tijdens lokale Sinterklaasintochten

Het landelijke samenwerkingsverband Kick Out Zwarte Piet (KOZP) lanceert op 16 november zijn nieuwe campagne #2020ZwartePietVrij. Op die dag organiseert KOZP protesten in minstens twaalf gemeenten waar tijdens de lokale intocht van Sinterklaas wordt vastgehouden aan de racistische karikatuur Zwarte Piet. Het gaat onder meer om Hoorn, Alkmaar, Heerhugowaard, Leeuwarden, Eindhoven, Groningen, Den Haag, Den Bosch, Dordrecht, Almere en Nijmegen. KOZP organiseert geen protesten in gemeenten waar een verandering naar een inclusief Sinterklaasfeest al in gang is gezet.

Uit de oproeptekst: “Protesteren tijdens de Sinterklaasintocht blijft een effectief middel om de dialoog en bewustwording voort te zetten. En vanuit dialoog en bewustwording ontstaat steeds meer begrip en verandering. Er zijn veel veranderingen op gang gebracht doordat gewone Nederlandse burgers de straat op gingen om aandacht te vragen voor het Zwarte Piet-probleem, zodat jong en oud evenveel plezier aan het feest beleven, zonder verdriet of schuldgevoel.”

Zaterdag 16 november en zondag 17 november
Facebook
Aanmelden

De tekst gaat verder: “Kom met ons dit jaar in actie in onder andere de volgende gemeenten: Hoorn, Alkmaar, Heerhugowaard, Leeuwarden, Eindhoven, Groningen, Den Haag, Den Bosch, Dordrecht, Almere, Nijmegen. Door middel van vreedzame protesten, zoals je de afgelopen jaren van ons gewend bent, gaan wij een krachtige stem laten horen voor een inclusieve Sinterklaasviering. Thuis blijven is geen optie. We moeten nu doorpakken, met zijn allen.

De protesten worden voorbereid en uitgevoerd samen met de lokale afdelingen van KOZP. Mocht jouw gemeente niet in het rijtje voorkomen, dan willen wij jou verzoeken om je aan te sluiten bij het dichtstbijzijnde protest. Samen staan wij sterk en zullen we niet stoppen, totdat ook jouw gemeente Zwarte Piet-vrij is.”

Harry Westerink