Filmposter "I am not your negro".

Filmposter “I am not your negro”.

Op 2 juni vertonen New Urban Collective, Humanity in Action, NINSEE  en Vereniging Ons Suriname  in Amsterdam de nieuwe documentaire “I am not your negro”, gebaseerd op een manuscript van de auteur James Baldwin. Na de vertoning vindt er een paneldebat plaats met Quinsy Gario, Lucas Johnson en Adwoa Aidoo over de relevantie van het werk van Baldwin, de zwarte burgerrechtenbeweging en de Black Lives Matter-beweging voor Nederland. De bijeenkomst wordt gehost door Mitchell Esajas. Voorafgaand vindt er een rondleiding plaats in The black archives, een zolderkamer met de grootste verzameling boeken over zwarte geschiedenis en zwarte strijd in Nederland.

Filmvertoning en paneldebat
Vrijdag 2 juni
Vanaf 19:30 uur
(vanaf 19:00 uur rondleiding in The black archives)
Hugo Olijfveld Huis
Zeeburgerdijk 19-a
Amsterdam
Entree: 5 euro
(en 5 euro extra voor de rondleiding)
Facebook

Baldwin werkte aan een boek over de drie zwarte verzetsleiders Martin Luther King, Malcolm X en Medgar Evers, maar hij maakte het verhaal nooit af. Regisseur Raoul Peck heeft op basis van het dertig pagina’s tellende manuscript, dat Baldwin voor zijn overlijden in 1987 had geschreven, en op basis van rijk archiefmateriaal een indrukwekkende film gemaakt. “De poëtische en eloquente woorden van Baldwin geven een unieke blik op de geschiedenis van de burgerrechtenbeweging tot de huidige Black Lives Matter-beweging en de wijze waarop ‘ras’ en witte suprematie zwarte levens hebben beïnvloed”, aldus de oproeptekst.

De bijeenkomst wordt gehouden in het Hugo Olijfveld Huis van Vereniging Ons Suriname en New Urban Collective. In dat gebouw bevindt zich een bijzonder en omvangrijk zwart archief, een collectie van zo’n vierduizend boeken en documenten over de slavernij, het koloniale verleden en zwart verzet. Esajas is als een van de initiatiefnemers van The black archives druk bezig om het archief vanaf 1 juli te kunnen openen voor het publiek.

Harry Westerink

 Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*