Logo

Logo

Op 21 januari 2018 houdt Doorbraak in de Leidse Vrijplaats een nieuwjaarsreceptie van onderop, met gezelligheid, hapjes en drankjes, en een terugblik op 2017. Volop gelegenheid dus om kennis te maken, bij te praten, contacten aan te knopen en inspiratie op te doen. Met de receptie willen we bovendien het nieuwe Doorbraak-kantoor op de tweede verdieping van de Vrijplaats feestelijk inwijden. Kom ook langs!

Nieuwjaarsreceptie van onderop
Zondag 21 januari 2018
Van 14:00 tot 17:00 uur
(vrije inloop)
Vrijplaats
Middelstegracht 36
Leiden
Facebook

In 2017 was het eindelijk zover: we hebben definitief een eigen ruimte in de Vrijplaats. Dat we onze alweer zesde nieuwjaarsreceptie in die prachtige ruimte kunnen houden, is vooral te danken aan de inzet van vele Vrijplaats-klussers. De rest van de verbouwing van het Vrijplaats-pand gaat ondertussen gestaag door.

Nieuw spandoek

Nieuw spandoek.

In 2017 is Doorbraak intensief betrokken geweest bij de strijd tegen racisme en kolonialisme. Om te beginnen hebben we veel energie gestoken in de beweging tegen Zwarte Piet. Dat leidde tot analyses, demonstraties en andere acties tegen de racistische karikatuur. Lokaal actief tegen Zwarte Piet waren we onder meer in Leiden, Utrecht en Nijmegen. Verder deden we mee met protesten tegen het extreem-rechtse Pegida, zoals in Groningen, en waren we betrokken bij vakbondsbijeenkomsten over racisme op de werkvloer. We voerden discussie over identiteitenpolitiek, intersectionaliteit en wit privilege. We leverden kritiek op koloniale en nationalistische nostalgie. En we droegen bij aan een open brief met bezwaren tegen het onderzoek van drie instituten naar de koloniale oorlog in Indonesië.

Nieuw spandoek

Nieuw spandoek.

Onze strijd in Leiden tegen dwangarbeid voor bijstandsgerechtigden bleek vruchten af te werpen, want de gemeente liet weten dat baanlozen voortaan “vrijwillig” ja mogen zeggen tegen gratis werken. In Groningen voerden we actie tegen experimenten in de bijstand die nadelig dreigen uit te pakken voor de positie van baanlozen. In Amsterdam werd begonnen met een campagne om de inkomenspostitie te verbeteren van mensen met een minimuminkomen. Dankzij intensief onderzoek brachten we een campagne op gang tegen de Flextensie-methode, een booming business over de ruggen van baanlozen.

Nieuw spandoek

Nieuw spandoek.

Tijdens de 1 mei-demonstratie van de FNV in Amsterdam liep op initiatief van Doorbraak een radicaal blok mee tegen flexibilisering en precarisering. Daarbij konden we ook onze nieuwe spandoeken tonen. Om te werken aan meer collectiviteit en solidariteit aan de onderkant van de samenleving hielden we een interne bijeenkomst voor alle vrijwilligers van de Vrijplaats. Verder ondersteunden we de strijd van en voor een flexhuurder die met haar gezin op straat dreigde te worden gezet.

Nieuw spandoek

Nieuw spandoek.

Veel aandacht hebben we besteed aan de nationalistische en conservatieve politiek van de Turkse president Recep Erdoğan, de invloed die hij ook in Nederland heeft en het verzet daartegen. En we toonden onze solidariteit met de opstand in de Rif. Met het Doorbraak-spreekuur De Fabel van de illegaal hebben we vluchtelingen en migranten zonder verblijfsrecht gesteund op het gebied van medische zorg, verblijfsaanvragen, onderdak en andere zaken. We hebben de banden versterkt met de Soedanese vluchtelingenorganisatie Darfur Union, waarmee we samen hebben gedemonstreerd tegen de Soedanese dictator Al-Bashir en tegen de Europese politiek van migratiebeheersing. Opmerkelijke bijdragen van individuele Doorbraak-activisten waren een video-interview over de trainersgroep Stroomversnellers en een strijdbaar statement tegen seksisme.

Harry Westerink

Nieuw spandoek

Nieuw spandoek.


 1. Anoniem # 1 
  4 maanden geleden

  Ik zou er bij willen zijn maar het is wat ver voor me en daarom duur met het OV . Mogelijk kom ik toch. Al vast een strijdbaar 2018 gewenst iedereen . Iedereen die zich niet herkend in de propaganda op NOS nieuws bijv. waar uit de indruk ontstaat dat iedereen rijk en gelukkig is en aan het betaalde werk in NL en als je dat niet bent is het h e l e m a a l jou eigen schuld. Wel graag opletten dat DOORBRAAK niet institutionaliseerd en verword tot een kantoortje waar mensen achter tafels zitten en af en toe wat roepen op Internet. Er is hulp nodig met name voor 50 + Recent stelde ik een workshop voor aan organisatie 2DH5 . Een workshop samengevat over de problematiek van 50 + wbt. gebrek aan activisme voor en door 50 + en in het tweede deel vd workshop werken door deelnemers aan de start van een coop voor en door 50 + Deelnemers aan workshop alle leeftijden. Wat denk je ? Na een tijdje aan het lijntje te zijn gehouden kwam de reactie we hebben vergaderd en jopngeren hebben geen tijd om een coop te starten. Hoe zo kunnen jullie dat van te voren al uitmaken voor deelnemers an een workshop ? Daar op kwam de reactie : het is plotseling heel snel gegaan er is geen ruimte voor je workshop mogelijk een andere keer. Bij 2DH5 maken ze heel bijzondere prioriteiten blijkbaar . Ik had ze daar al eerder op gewezen waar op geen inhoudelijke reactie kwam. Overigens heb ik jaren geleden notabene ook Doorbraak Leiden om steun gevraagd om een coop te starten. De reactie van uit Doorbraak was kort namelijk : denk je dat wij zo maar een coop kunnen starten nee. De toon in de email was BITS onvriendelijk soort van schofterig. Dus geen hulp. Nooit meer wat van gehoord van uit Doorbraak. Prioriteiten prioriteiten. Ben ik nu definitief afgehaakt wbt. activisme ? Nee . Je zal me nog wel zo hier en daar zien opduiken bij de jaarlijkse een mei demo met name of misschien op een nieuwjaarsbijeenkomst om een en ander nog eens onder de aandacht te brengen. Volgens mij was ik bij de eerste 2DH5 of ik denk de voorloper daar van. Ook daar was de sfeer naar mij toe hou jij je mond dat werd niet zo gesteld maar ik werd voordurend afgekapt als ik wat wilde zeggen. Dan zal het wel aan mij liggen ?
  Dat is te gemakkelijk. Ik vind dat er van te voren al een groep mensen moet zijn die niet huilen met de wolven in het bos en werkelijke ” mensen mensen ” dus geen misantropen. Die liepen er daar wel rond de huidige groep van 2DH5 ken ik alleen door de emails waar van ik er een aantal schets in deze reactie van mij. Ik gaf als referentie de Bijstandbond en de AGA op aan 2DH5 in 2017. Daar tref je mensen aan die 1000 jaar geleden ook al in die clubjes waren. Zo komt er erg weinig van de grond.
  https://www.2dh5.nl/en/event/opening-2-dh5-festival-2018/

 2. Eric # 2 
  4 maanden geleden

  Liever mensen die het 1000 jaar bij een club volhouden en die actief blijven, dan mensen die vanaf de zijlijn kritiek leveren, zoals jij.

  Misschien zou je eerst eens bij jezelf te raden moeten gaan: waarom zouden wij nu precies jou en jouw plannen gaan steunen in plaats van onze eigen strategieën en plannen ten uitvoer te brengen? Waarom meen jij dat organisaties als Doorbraak en 2HD5 jou iets verschuldigd zijn, maar jij ons niet? Hoe kom je erbij dat wij organisaties zijn die op aanvraag bij acties van anderen inspringen? Waarom biedt jij ons geen hulp of steun aan? Je verongelijkte toon is niet bepaald aantrekkelijk trouwens om solidariteit op te bouwen.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*