21 januari, Leiden: nieuwjaarsreceptie en feestje vanwege nieuw Doorbraak-kantoor

Logo
Logo

Op 21 januari 2018 houdt Doorbraak in de Leidse Vrijplaats een nieuwjaarsreceptie van onderop, met gezelligheid, hapjes en drankjes, en een terugblik op 2017. Volop gelegenheid dus om kennis te maken, bij te praten, contacten aan te knopen en inspiratie op te doen. Met de receptie willen we bovendien het nieuwe Doorbraak-kantoor op de tweede verdieping van de Vrijplaats feestelijk inwijden. Kom ook langs!

Nieuwjaarsreceptie van onderop
Zondag 21 januari 2018
Van 14:00 tot 17:00 uur
(vrije inloop)
Vrijplaats
Middelstegracht 36
Leiden
Facebook

In 2017 was het eindelijk zover: we hebben definitief een eigen ruimte in de Vrijplaats. Dat we onze alweer zesde nieuwjaarsreceptie in die prachtige ruimte kunnen houden, is vooral te danken aan de inzet van vele Vrijplaats-klussers. De rest van de verbouwing van het Vrijplaats-pand gaat ondertussen gestaag door.

Nieuw spandoek
Nieuw spandoek.

In 2017 is Doorbraak intensief betrokken geweest bij de strijd tegen racisme en kolonialisme. Om te beginnen hebben we veel energie gestoken in de beweging tegen Zwarte Piet. Dat leidde tot analyses, demonstraties en andere acties tegen de racistische karikatuur. Lokaal actief tegen Zwarte Piet waren we onder meer in Leiden, Utrecht en Nijmegen. Verder deden we mee met protesten tegen het extreem-rechtse Pegida, zoals in Groningen, en waren we betrokken bij vakbondsbijeenkomsten over racisme op de werkvloer. We voerden discussie over identiteitenpolitiek, intersectionaliteit en wit privilege. We leverden kritiek op koloniale en nationalistische nostalgie. En we droegen bij aan een open brief met bezwaren tegen het onderzoek van drie instituten naar de koloniale oorlog in Indonesië.

Nieuw spandoek
Nieuw spandoek.

Onze strijd in Leiden tegen dwangarbeid voor bijstandsgerechtigden bleek vruchten af te werpen, want de gemeente liet weten dat baanlozen voortaan “vrijwillig” ja mogen zeggen tegen gratis werken. In Groningen voerden we actie tegen experimenten in de bijstand die nadelig dreigen uit te pakken voor de positie van baanlozen. In Amsterdam werd begonnen met een campagne om de inkomenspostitie te verbeteren van mensen met een minimuminkomen. Dankzij intensief onderzoek brachten we een campagne op gang tegen de Flextensie-methode, een booming business over de ruggen van baanlozen.

Nieuw spandoek
Nieuw spandoek.

Tijdens de 1 mei-demonstratie van de FNV in Amsterdam liep op initiatief van Doorbraak een radicaal blok mee tegen flexibilisering en precarisering. Daarbij konden we ook onze nieuwe spandoeken tonen. Om te werken aan meer collectiviteit en solidariteit aan de onderkant van de samenleving hielden we een interne bijeenkomst voor alle vrijwilligers van de Vrijplaats. Verder ondersteunden we de strijd van en voor een flexhuurder die met haar gezin op straat dreigde te worden gezet.

Nieuw spandoek
Nieuw spandoek.

Veel aandacht hebben we besteed aan de nationalistische en conservatieve politiek van de Turkse president Recep Erdoğan, de invloed die hij ook in Nederland heeft en het verzet daartegen. En we toonden onze solidariteit met de opstand in de Rif. Met het Doorbraak-spreekuur De Fabel van de illegaal hebben we vluchtelingen en migranten zonder verblijfsrecht gesteund op het gebied van medische zorg, verblijfsaanvragen, onderdak en andere zaken. We hebben de banden versterkt met de Soedanese vluchtelingenorganisatie Darfur Union, waarmee we samen hebben gedemonstreerd tegen de Soedanese dictator Al-Bashir en tegen de Europese politiek van migratiebeheersing. Opmerkelijke bijdragen van individuele Doorbraak-activisten waren een video-interview over de trainersgroep Stroomversnellers en een strijdbaar statement tegen seksisme.

Harry Westerink

Nieuw spandoek
Nieuw spandoek.