21 maart, Rotterdam: Conferentie “Racisme in Nederland”

Logo van de conferentie.
Logo van de conferentie.

Op 21 maart, de internationale dag tegen racisme, organiseert het anti-racistische kenniscentrum RADAR een conferentie met het thema “Racisme in Nederland”. Daarbij wordt ook de jaarlijkse Your power our power-award uitgereikt aan iemand die zich op bijzondere wijze heeft ingezet om een grote groep mensen in Rotterdam te empoweren tegen sociale uitsluiting.

Conferentie
Vrijdag 21 maart, van 13:30 tot 17:30 uur
Gouvernestraat 133, Rotterdam
Aanmelden kan via: ypop@radar.nl

Uit de oproep: “Racisme wordt in Nederland gedoogd en ontkend. Discriminatie op grond van huidskleur en afkomst komt het meest voor. Ongepaste grappen in amusementsprogramma’s over de herkomst van kandidaten, een racistische opmerking van een gast aan het adres van een presentator en de afwijzing van een sollicitant op basis van huidskleur leidden recent tot ophef. De afgelopen periode verschenen er kritische rapporten over racisme in Nederland, zoals het rapport van de ECRI (Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie van de Raad van Europa). Voormalig nationaal ombudsman Alex Brenninkmeijer onderschrijft de zorgen van de ECRI. In een tv-interview noemde hij het politieke klimaat in Nederland discriminatoir en riep hij de regering op om een campagne tegen discriminatie te starten.”

Vier boeiende sprekers, die ieder voor zich betrokken zijn bij de strijd tegen racisme, zullen nader ingaan op het thema van de conferentie. De eerste is Domenica Ghidei, lid van het College voor de rechten van de mens, dat zich onlangs uitsprak tegen het racistische wetsvoorstel van VVD-Kamerlid André Bosman om de komst van Caribische Nederlanders naar Nederland vergaand te beperken. Verder zal Zihni Özdil, maatschappijhistoricus aan de Erasmus universiteit, de geschiedenis van racisme onder de loep nemen. Patricia Schor, onderzoekster aan de Utrechtse universiteit en actief in de beweging tegen Zwarte Piet, gaat in op “de taal van de witte macht” en neemt daarbij het conflict rond de intocht van Sinterklaas en zijn Pieten als voorbeeld. Tenslotte spreekt Quinsy Gario, kunstenaar, presentator en activist tegen Zwarte Piet, over “assertiviteit in een tijd van apathie”. De dagvoorzitter is Daisy da Veiga. Entertainment wordt verzorgd door Jared Hiwat, zanger en docent, en Derek Otte, huisdichter bij radiozender FunX.

Harry Westerink