21 november, Weert: krijtactie voor een inclusieve Sinterklaasintocht

Op 21 november organiseert Weert Kan Het in Weert een krijtactie tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet. De actie maakt deel uit van de vele lokale protesten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), waaronder in Maastricht, Breda, Venlo en Eindhoven .

Uit de oproeptekst: “De laatste weken is er over de hele wereld gedemonstreerd tegen institutioneel racisme, politiegeweld en ongelijke behandeling. Het is mooi om te zien hoeveel mensen ook in allerlei plaatsen in Nederland solidair zijn en de straat op gaan. Institutioneel racisme is een veelkoppig monster met vele zichtbare en onzichtbare uitwerkingen: het gaat bijvoorbeeld om achterstelling op de woning- en arbeidsmarkt, om onderadvisering in het onderwijs en om de recente zaak omtrent de toeslagen van de Belastingdienst. In Nederland is een van de meest zichtbare vormen van institutioneel racisme Zwarte Piet, de jaarlijks terugkerende karikatuur van zwarte mensen, die stamt uit de tijd waarin de slavernij in Nederland nog niet was afgeschaft. De figuur die ervoor zorgt dat vele zwarte mensen zich tijdens de Sinterklaasperiode niet veilig voelen en het hele jaar rond voor ‘Zwarte Piet’ worden uitgescholden. De figuur waardoor bij witte mensen, jong en oud, jaar in jaar uit schadelijke beeldvorming verder inslijt. De figuur waardoor zwarte kinderen in november en december niet naar school kunnen gaan zonder daar een karikatuur van zichzelf aan te treffen.

Zaterdag 21 november
Weert
Aanmelden door privébericht te sturen naar Facebook-pagina

Kom daarom dit jaar samen met Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in actie voor de afschaffing van de racistische karikatuur Zwarte Piet. In meer dan 20 gemeenten en plaatsen in Nederland gaan we de straat op voor een inclusieve Sinterklaasintocht. Protesteren blijft een effectief middel om de dialoog en bewustwording voort te zetten. Doordat mensen de straat op gingen, zijn veel veranderingen op gang gebracht: het Sinterklaasjournaal heeft Zwarte Piet in de ban gedaan, de nationale intocht kent roetveegpieten en veel scholen vieren het feest ook zonder de raciale karikatuur. Maar zolang niet alle kinderen in Nederland een inclusief Sinterklaasfeest vieren, zijn we er nog niet.”

Harry Westerink