22 mei, Amsterdam: rechtszaak tegen Zwarte Piet

Deelnemer aan een protest in november (foto: Renate Klinkenberg).
Deelnemer aan een protest tegen Zwarte Piet in november 2013 (foto: Renate Klinkenberg).

Aanstaande donderdag vindt de zogeheten bodemprocedure plaats in de rechtszaak tegen Zwarte Piet. De zaak begon in het najaar van 2013 met bezwaren van critici tegen de racistische karikatuur, waarna een hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Amsterdam volgde en vervolgens een kort geding bij de rechtbank. Doorbraak roept tegenstanders van Zwarte Piet op om de nieuwe rechtszitting, die openbaar is, bij te wonen. Wees er op tijd bij, want er is beperkt plaats.

Rechtszaak tegen Zwarte Piet
Donderdag 22 mei, vanaf 10:30 uur
Parnassusweg 220, Amsterdam
Facebook

De anti-racistische strijd tegen de knecht van Sinterklaas heeft in 2013 flink terrein gewonnen. In 2014 is dat protest al vroeg in het jaar losgebarsten. Op 22 februari vond namelijk de inspirerende kick-off plaats van de kick-out van de racistische karikatuur. “Op 5 december 2014 vieren we de afschaffing van Zwarte Piet”, zo klonk het strijdbaar in een zaal vol anti-racisten. De bodemprocedure wordt op 22 mei behandeld in een zitting van de meervoudige kamer van de Amsterdamse rechtbank, wat betekent dat drie rechters bij de zaak zijn betrokken. Tijdens het kort geding op 8 november eisten de bezwaarmakers een verbod op de Amsterdamse intocht van Sint en Piet op 17 november, wat toen door de rechter werd verworpen. Nu komt de inhoud van de zaak nog uitgebreider aan bod.

Aan de rechtszaak tegen Zwarte Piet zijn kosten verbonden. Het Landelijk Platform Slavernijverleden vraagt daarom om giften, die overgemaakt kunnen worden op bankrekening NL03INGB0008131476 t.n.v. Stichting Nationaal Monument Nederlands Slavernijverleden o.v.v. “Bodemzaak Zwarte Piet”.

Harry Westerink