22 mei, Den Haag: demonstratie “Vluchteling, geen crimineel!”

Oproepflyer.
Oproepflyer.

Op woensdag 22 mei organiseren de vluchtelingen van het Vluchthuis in Den Haag en de Vluchtkerk in Amsterdam samen met andere groepen die de vluchtelingenstrijd ondersteunen in Den Haag een demonstratie onder het motto: ‘Vluchteling, geen crimineel!’ De vluchtelingen willen zo druk zetten op de politiek om een humaan migratiebeleid af te dwingen.

Demonstratie “Vluchteling, geen crimineel!”
Voor het Centraal Station van Den Haag
Woensdag 22 mei
Aanvang demonstratie: 12:00 uur
Voorkant en achterkant van de flyer.

Op diezelfde dag begint namelijk om 14:00 uur in de Tweede Kamer een debat over de strafbaarstelling van illegaliteit en het eventueel versoepelen van het migratiebeleid. Die strafbaarstelling valt uiteraard niet te rijmen met een humaner beleid ten opzichte van vluchtelingen, want het leidt er toe dat de vluchtelingen nog meer dan nu al het geval is als criminelen zullen worden gezien en behandeld. De boete die op “illegaal verblijf” staat kan oplopen tot 3.900 euro en zal tot nog meer detentie leiden. Vluchtelingen zullen zich nog meer dan nu opgejaagd voelen en nog minder snel medische of andere hulp zoeken. Het debat in de Tweede Kamer heeft dus een bizarre uitgangspositie.

Desondanks hopen de vluchtelingen met hun protest verbeteringen in het nietsontziende beleid van de overheid af te dwingen. De vluchtelingen van de Vluchtkerk en het Vluchthuis vechten net als degenen die opgesloten zitten in diverse detentiecentra letterlijk voor hun leven en eisen dat de overheid eindelijk iets gaat doen aan hun onhoudbare situatie.

Hoe slecht er met de vluchtelingen wordt omgesprongen, bleek ook afgelopen week toen de Werkgroep Deportatieverzet melding maakte van grove mishandeling van (hongerstakende) vluchtelingen in het detentiecentrum Rotterdam: “Ten minste negen opgesloten vluchtelingen in detentiecentrum Rotterdam zijn tussen donderdag 16 mei en vandaag in elkaar geslagen door bewakers. Demonstranten die dagelijks een solidariteitsdemonstratie houden bij de gevangenis, hebben hen achter het raam zien staan met armen in de mitella’s en blauwe plekken op de rug.”

Ook de activisten van Occupy Rotterdam die dagelijks protesteren uit solidariteit met hongerstakende vluchtelingen bevestigden deze berichten. Zij melden dat ze eerder al een Intern Bijstandsteam (IBT), “een interne knokploeg, speciaal voor gevangenissen”, naar binnen hebben zien gaan. De slechte behandeling van de hongerstakers in Rotterdam werd verder bevestigd door het verhaal dat vertrouwensarts Elcke Bonsen in een uitzending van Nieuwsuur deed. Hongerstakers worden volgens haar geïntimideerd, geslagen en in isoleercellen gestopt.

De berichten over dit soort mishandelingen zijn symptomatisch voor de wijze waarop de overheid met vluchtelingen omgaat. Ze roepen om fel protest. We mogen niet tolereren dat de overheid vluchtelingen op deze wijze criminaliseert, opjaagt, uitsluit, opsluit en mishandelt. Kom daarom ook naar de demonstratie in Den Haag en laat je stem horen tegen dit mensonterende beleid!

Jacob Visser

De flyer.
De flyer.