1 februari, Den Bosch: landelijke bijeenkomst over KOZP-campagne #2020ZwartePietVrij

Op 1 februari organiseert Kick Out Zwarte Piet (KOZP) haar eerste bijeenkomst in 2020. “Tijdens deze bijeenkomst zullen we gezamenlijk invulling geven aan de landelijke campagne #2020ZwartePietVrij. De bijeenkomst is besloten en alleen toegankelijk voor betrokkenen en iedereen die in 2020 samen met ons in actie wil komen voor een racismevrije Sinterklaastraditie. Tijdens de bijeenkomst werken wij acties uit die in 2020 het hele jaar door zullen plaatsvinden”, aldus de oproeptekst van KOZP.

De oproeptekst vervolgt met: “De campagne #2020ZwartePietVrij richt zich nadrukkelijk op pro-Zwarte Piet-burgemeesters, gemeenten, winkeliers, intochtcomités, anti-discriminatiebureaus en andere instituten die hun maatschappelijke en pedagogische verantwoordelijkheid om racisme uit te bannen naast zich neerleggen. Wij roepen iedereen op om met ideeën te komen, input te geven en/of mee te doen aan de acties die hieruit voortvloeien.

Protesteren blijft een effectief middel om de dialoog en bewustwording voort te zetten: er zijn veel veranderingen op gang gebracht doordat mensen de straat op gingen. In steeds meer gemeenten en andere instituties zien wij de aanpassing van de racistische figuur Zwarte Piet en steeds meer wordt racisme in de Nederlandse samenleving bespreekbaar. Deze vooruitgang willen we met jou in 2020 voortzetten!

Zaterdag 1 februari
Van 15:00 tot 18:00 uur
Den Bosch
Verplichte aanmelding hier
Na aanmelding ontvang je bericht over de locatie
Facebook

R.I.P. Perez Jong Loy

Vol ongeloof en met groot verdriet hebben wij op 7 december 2019 jl. kennis genomen van het overlijden van mensenrechtenactivist Perez Jong Loy. Perez is onder meer bekend door de 1873-buttons, die het juiste jaartal van de afschaffing van de slavernij aangeven, de fameuze rechtszaak in Amsterdam tegen Zwarte Piet en de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst bij het graf van de tot slaafgemaakte Elieser. Voor KOZP was hij echter nog veel meer dan dat. Behalve dat hij betrokken was bij verschillende acties, was hij ook een grote broer. Op zaterdag 25 januari zullen wij stilstaan bij zijn nalatenschap, bij wat hem zo’n bijzonder mens maakte en waarom wij het van belang achten om zijn werk voort te zetten.

Programma

14.30 – 15.00 Inloop

15.00 – 15.30 Nalatenschap Perez Jong Loy

15.30 – 16.00 Introductie

16.00 – 16.45 Breakout-sessies

16.45 – 17.00 Terugkoppeling breakout-sessies

17.00 – 18.00 Borrel en muziek

KOZP zal met de lokale autoriteiten voor de nodige veiligheidsmaatregelen zorgen. Voor vragen en of opmerkingen kun je contact opnemen via kozwartepiet@gmail.com.”

Harry Westerink